hit.ro  »  IT  »  Software  »  Cele mai populare distributii Linux ale momentului

Cele mai populare distributii Linux ale momentului

calendar_month 24 Apr 2012, 12:39
Raspunsul la intrebarea "Care este cea mai buna distributie de Linux?" variaza in functie multi factori, de la experienta pe care o are un utilizator cu sistemul si pana la preferintele personale. Exista, insa, cateva distributii de Linux care multumesc atat incepatorii cat si utilizatorii experimentati prin functionalitate si compatibilitate. Iata care sunt, in opinia LifeHacker, cele mai cautate distributii de Linux ale momentului.
1. Ubuntu
Cea mai populara distributie Linux din ultimii ani este, cu siguranta, Ubuntu, alaturi de diferitele sale variante. Creat pentru a aduce Linux in atentia publicului larg, Ubuntu si-a castigat multi adepti, datorita instalarii si optimizarii usoare. In toamna, Ubuntu ajunge la versiunea 12.10. De remarcat este faptul ca distributia poate fi instalata si din Windows, prin intermediul software-ului Wubi, pus la dispozitie de Canonical.
Cu o comunitate uriasa de utilizatori, Ubuntu este bine reprezentat online, iar utilizatorii noi pot gasi cu usurinta raspunsul la orice intrebari.

2. Linux Mint
Poate cea mai potrivita distributie pentru incepatori, Linux Mint ofera o instalare extrem de usoara si o interfata pe care utilizatorii de Windows si OS X o vor gasi destul de familiara.
Pentru a fi accesibil unui numar cat mai mare de utilizatori fara experienta, Linux Mint pierde din complexitatea altor distributii Linux si este mai simplu de instalat si folosit chiar si decat Ubuntu, distributie pe care, de altfel, se bazeaza. Cu mai putine aplicatii open source, Linux Mint este cea mai buna alegere pentru cei care vor sa incerce Linux fara sa experimenteze sau sa "riste" prea mult.


3.Arch Linux
O distributie tot mai populara, Arch Linux se adreseaza mai putin utilizatorilor fara experienta. Sistemul de operare gratuit ofera un grad deosebit de optimizare, care este insa doar la dispozitia utilizatorilor care se descurca binisor cu un command line.
Utilizatorul isi poate crea practic propria distributie, instaland doar pachetele necesare sau alegand sa instaleze cat mai multe functii Linux. Distributia Arch Linux poate fi cea mai buna pentru cei care vor sa invete si sa inteleaga cat mai bine cum functioneaza Linux.

4. Fedora
Fedora isi are originea in Red Hat, de care s-a despartit mai intai sub numele de Fedora Core.
In timp ce alte distributii au trecut la managerul de pachete ATP, Fedora foloseste inca Yum, dar asta nu inseamna ca ar fi o distributie demodata. Cu un update la fiecare 6 luni, Fedora ofera actualizari de drivere si aplicatii in ritm alert, functioneaza rapid si este o distributie stabila.

5. Debian
Debian se lauda in prezent cu o calitate extrem de cautata in lumea sistemelor de operare: stabilitatea. Cu o comunitate devotata, Debian primeste update-uri doar o data la cativa ani, mult mai rar fata de cele mai multe distributii, dar ramane o baza pentru acestea (Ubuntu este bazat, de exemplu, pe Debian).
Alegerea cea mai potrivita pentru un PC cu specificatii ceva mai modeste, Debian a fost "slefuit" de-a lungul anilor de dezvoltatori, astfel incat nu ofera surprize neplacute si pune la dispozitia utilizatorului peste 29.000 de pachete.


 

Sondaj

Care e cea mai importanta aparitie hardware de anul acesta?