Aproape un sfert dintre cei care folosesc aplicatii de dating se confrunta cu urmarirea digitala
3/36155
calendar_month 14 Feb 2024, 12:15


•    O treime (34%) dintre respondenti considera ca Googling-ul/ verificarea conturilor de pe retelele sociale ale unei persoane cu care au inceput sa se intalneasca – ca o forma de due diligence – este acceptabila si 41% au recunoscut ca au facut acest lucru atunci cand au inceput sa se intalneasca cu cineva.

•    Aproape un sfert dintre respondenti (23%) au suferit o forma de urmarire online din partea unei persoane cu care se intalneau recent.

•    Peste 90% dintre respondenti sunt dispusi sa partajeze parole care ar putea permite accesarea locatiei lor.

Potrivit studiului – care a intervievat 1000 de persoane din 21 de tari din intreaga lume – cei care se intalnesc cu persoane cunoscute online sunt dornici sa ia masuri pentru a se proteja atunci cand sunt in cautarea iubirii. Cu toate acestea, in ciuda faptului ca aproape un sfert dintre respondenti (23%) spun ca au suferit o forma de urmarire online din partea unei persoane cu care incepusera recent o relatie, oamenii sunt inca vulnerabili la o crestere alarmanta a stalking-ului si abuzurilor in perioada Valentine’s Day, din cauza riscurilor prezentate de setarile referitoare la locatie, confidentialitatea datelor si, mai concret, partajarea excesiva a datelor.

Tipurile de abuz sunt variate. Mult peste o treime (39%) dintre respondenti au raportat o anumita forma de violenta sau abuz de la un partener actual sau anterior: 16% dintre respondenti au primit e-mailuri sau mesaje nedorite si, poate cel mai ingrijorator, 13 % au fost filmati sau fotografiati fara acordul lor. Alti 10% au recunoscut ca le-a fost urmarita locatia, 10% ca conturile lor de pe retele sociale sau e-mailurile au fost piratate si, in mod ingrijorator, 7% au avut instalat stalkerware pe dispozitivele personale fara consimtamantul lor.

Proportional, mai multe respondente de sex feminin au suferit o forma de violenta sau abuz in comparatie cu respondentii de sex masculin (42% fata de 36%). In mod ingrijorator, mai multi dintre cei care ies la intalniri in prezent au suferit situatii de violenta sau abuz in comparatie cu cei aflati intr-o relatie pe termen lung (48% fata de 37%). De fapt, 34% dintre respondenti au spus ca sunt ingrijorati de perspectiva de a fi urmariti online, iar femeile sunt putin mai preocupate de aceasta perspectiva decat barbatii (36% au fost ingrijorate, comparativ cu 31% dintre respondentii de sex masculin).

Imaginea difera si la nivel global, mai multi dintre cei care se confrunta cu o anumita forma de stalking online provin din parti din America de Sud si Centrala si Asia - 42% dintre respondentii din India au raportat o forma de stalking online, la fel ca 38% in Mexic si 36% in Argentina.

„Internet of Things, sau lumea conectata, este o inventie minunata si ofera o multitudine de posibilitati. Dar odata cu oportunitatile vin amenintarile si una dintre acele amenintari ale unei lumi conectate este usurinta cu care se pot accesa date trasabile, fapt care ne face vulnerabili la abuzuri”, a comentat Dan Demeter, Cercetator de securitate la Kaspersky.„Desi vina pentru aceste comportamente condamnabile nu apartine niciodata victimelor urmarite, din pacate, exista in plus si acest aspect, al pericolelor online, care impun masuri concrete pentru a minimiza riscurile. Cred ca este grozav ca oamenii iau masuri pentru a verifica identitatile online, dar i-as incuraja sa verifice rapid orice informatie, parole sau date pe care le partajeaza, sa se gandeasca doar la modul in care aceste informatii ar putea fi folosite in mainile persoanelor nepotrivite.”„Navigarea pe aplicatii de dating si in spatiile virtuale poate fi o provocare si este esential pentru retelele sociale si aplicatiile de dating sa implementeze procese de verificare, care pot ajuta la confirmarea faptului ca profilurile utilizatorilor se potrivesc cu fotografiile lor reale. Din cate stiu, Bumble este singura aplicatie de dating care utilizeaza in prezent acest nivel de verificare. Mi-ar placea sa vad si alte aplicatii adoptand masuri similare de siguranta. In plus, ghidurile si resursele de siguranta ar trebui sa fie usor accesibile online in mai multe limbi, pentru ca persoanele vulnerabile sa aiba sprijinul necesar fara a fi nevoie sa descarce o aplicatie”, a comentat Emma Pickering, Head of Technology-Facilitated Abuse and Economic Empowerment, Refuge

Kaspersky a creat mai jos cateva sfaturi pentru a fi in siguranta in timpul folosirii aplicatiilor de dating.

Pentru mai multe detalii, va rugam sa aruncati o privire la ghidul nostru dedicat intanirilor in siguranta sau pentru alte modalitati de a nu ajunge in situatii de Stalkerware, va rugam sa vizitati https://stopstalkerware.org/resources/
 
•    Pastrati secrete parolele dumneavoastra si asigurati-va ca sunt complexe si unice.
•    Daca pare prea frumos ca sa fie adevarat, s-ar putea sa nu fie – daca aveti orice indoieli, verificati orice informatie!
•    Verificati-va propria confidentialitate digitala.
•    Ganditi-va inainte de a distribui informatii – internetul are memorie lunga si partajarea unor date personale va poate face vulnerabili.
•    Creati un „plan de siguranta” daca treceti de la lumea digitala la lumea reala.
•    Luati in considerare utilizarea unei solutii cuprinzatoare de securitate cibernetica sau VPN pentru a va proteja.

Kaspersky lucreaza cu experti si organizatii in domeniul violentei domestice, de la servicii de asistenta pentru victime si programe pentru agresori, pana la cercetare si agentii guvernamentale, pentru a impartasi cunostintele si a sprijini atat profesionistii, cat si victimele. Kaspersky este unul dintre co-fondatorii Coalition Against Stalkerware, un grup international dedicat combaterii stalkerware-ului si combaterii violentei domestice. Din 2021, Kaspersky este partener de consortiu al proiectului UE DeStalk, cofinantat de Rights, Equality, and Citizenship Program al Uniunii Europene. De asemenea, Kaspersky a lansat si mentine TinyCheck, un instrument gratuit, sigur si usor de utilizat pentru a verifica dispozitivele pentru stalkerware si aplicatii de monitorizare.

Detalii sondaj

Arlington Research, in numele Kaspersky, a realizat 21.000 de interviuri online, cate 1.000 in fiecare dintre urmatoarele tari: Marea Britanie, Germania, Spania, Serbia, Portugalia, Tarile de Jos, Italia, Franta si Grecia, SUA, Brazilia, Argentina, Chile, Peru, Columbia si Mexic, Asia-Pacific: China, Singapore, Rusia, India si Malaezia.

Respondentii aveau varste de peste 16 ani. Toti erau fie intr-o relatie pe termen lung (62% din esantion), fie se intalneau cu cineva (16%), fie nu se intalneau sau nu erau intr-o relatie in prezent, dar fusesera in trecut (21%).

Efectuarea interviurilor au avut loc in perioada 3-17 ianuarie 2024.Sondaj

Ce cadou ti-ar placea sa primesti?