
Sistemele de detectare Kaspersky au descoperit, in medie, 411.000 de fisiere rau intentionate in fiecare zi, o crestere de aproape 3% in 2023, comparativ cu anul precedent. De asemenea, anumite tipuri de amenintari au escaladat: expertii au observat o crestere semnificativa - de 53% - a atacurilor care implica Microsoft Office rau intentionat si alte tipuri de documente. Atacatorii au inclinat spre tactici mai periculoase, cum ar fi utilizarea de backdoors pentru a se infiltra nedetectati in sisteme. Aceste informatii, detaliate in Kaspersky Security Bulletin: Statistics of the Year Report, subliniaza peisajul in evolutie al amenintarilor cibernetice.
In 2023, sistemele Kaspersky au detectat aproape 125 de milioane de fisiere rau intentionate in total. Windows a continuat sa fie tinta principala pentru atacurile cibernetice, reprezentand 88% din toate datele infectate cu malware detectate zilnic. Familiile rau intentionate diseminate prin diferite scripturi si diferite formate de documente s-au clasat printre primele trei amenintari, reprezentand 10% din toate fisierele rau intentionate detectate zilnic.
Sistemele de detectare Kaspersky au descoperit o crestere zilnica semnificativa a fisierelor rau intentionate in diferite formate de documente – de exemplu, Microsoft Office, PDF etc. – crescand cu 53%, la aproximativ 24.000 de fisiere. Cresterea poate fi legata de o intensificare a atacurilor care utilizeaza fisiere PDF de tip phishing, concepute pentru a fura date de la potentialele victime.
Cel mai raspandit tip de malware continua sa fie troienii. In acest an, a existat o crestere notabila a utilizarii de backdoors, acestea inregistrand o crestere de la 15.000 de fisiere detectate pe zi in 2022, la 40.000 in 2023. Programele de tip backdoor se remarca drept unul dintre cele mai periculoase tipuri de troieni, oferind atacatorilor control de la distanta asupra unui sistem al victimelor pentru a indeplini sarcini precum trimiterea, primirea, executarea si stergerea fisierelor, precum si pentru colectarea datelor confidentiale si inregistrarea activitatii computerului.
Descoperirile se bazeaza pe detectarile inregistrate de Kaspersky, de fisiere rau intentionate, din ianuarie pana in octombrie, si fac parte din Kaspersky Security Bulletin (KSB) – o serie anuala de predictii si rapoarte analitice privind schimbarile cheie din lumea securitatii cibernetice.
Pentru a ramane protejat, Kaspersky recomanda utilizatorilor urmatoarele:
• Nu descarcati si nu instalati aplicatii din surse nesigure.
• Nu faceti click pe niciun link din surse necunoscute sau pe reclame online suspecte.
• Creati parole puternice si unice, care sa includa o combinatie de litere mici si majuscule, numere si semne de punctuatie, si activati autentificarea cu doi factori.
• Instalati intotdeauna actualizarile. Unele dintre ele pot contine solutii critice pentru problemele de securitate.
• Ignorati mesajele prin care se solicita dezactivarea sistemelor de securitate pentru software-ul office sau de securitate cibernetica.
• Utilizati o solutie de securitate complexa, adecvata tipului de sistem si dispozitivelor dumneavoastra, precum Kaspersky Premium.
Pentru a ramane in siguranta, Kaspersky recomanda urmatoarele:
• Pastrati intotdeauna software-ul actualizat pe toate dispozitivele pe care le utilizati pentru a preveni infiltrarea atacatorilor in reteaua dumneavoaastra prin exploatarea vulnerabilitatilor.
• Stabiliti practica utilizarii parolelor puternice pentru a accesa serviciile corporative. Utilizati autentificarea cu mai multi factori pentru accesul la serviciile de la distanta.
• Alegeti o solutie de securitate dovedita, cum ar fi Kaspersky Endpoint Security for Business, care este echipata cu capabilitati de detectare si control al anomaliilor bazate pe comportament pentru o protectie eficienta impotriva amenintarilor cunoscute si necunoscute.
• Utilizati un set dedicat pentru protectia eficienta la nivel endpoint, detectarea amenintarilor si solutii de raspuns pentru a detecta si remedia in timp util chiar si amenintarile noi si evazive. Kaspersky Optimum Security este setul esential de protectie la nivel endpoint, incluzand EDR si MDR.
• Utilizati cele mai recente informatii despre Threat Intelligence pentru a fi la curent cu TTP-urile reale utilizate de actorii amenintarilor.




