hit.ro  »  IT  »  Sisteme de Securitate  »  Un sfert dintre utilizatorii de smartphones si tablete nu constientizeaza pericolul malware

Un sfert dintre utilizatorii de smartphones si tablete nu constientizeaza pericolul malware

calendar_month 06 Apr 2015, 11:45
La nivel european, doar 47% dintre smartphone-urile cu Android si 61% dintre tabletele cu Android sunt protejate de solutii de securitate, in timp ce 26% dintre smartphone-uri si 43% dintre tablete nu sunt protejate cu parola, potrivit unui studiu realizat de Kaspersky Lab si B2B International.
Cercetarea mai releva ca 27% dintre utilizatorii europeni nu sunt informati cu privire la existenta amenintarilor cibernetice pentru dispozitive mobile si 26% dintre respondentii din aceeasi zona au afirmat ca, desi sunt constienti de riscuri, nu iau masuri de protectie.
La nivel global, 18% dintre smartphone-urile cu Android neprotejate stocheza informatiile pe care atacatorii le tintesc cel mai des: coduri PIN pentru carduri bancare, parole pentru sistemele de online banking si alte date financiare. In plus, 24% dintre utilizatori stocheaza parole pentru retelele sociale, adrese de e-mail personale si de serviciu, VPN si alte resurse confidentiale. Desi utilizatorii nu seteaza o parola pentru a evita accesul neautorizat, acestia stocheaza e-mail-uri personale (49% dintre utilizatori la nivel global), e-mail-uri de serviciu (18% dintre utilizatori la nivel global) si date pe care nu si-ar dori sa le poata accesa altcineva (10% dintre utilizatori la nivel global) pe dispozitivele lor mobile.

Conform studiului, la nivel global, utilizatorii de Android sunt expusi la riscuri online mai des decat utilizatorii dispozitivelor cu Windows care obisnuiesc sa isi protejeze computerele in 9 din 10 cazuri. Astfel, rezultatele studiului arata ca, pe o perioada de 12 luni, 41% dintre utilizatori de smartphone-uri si 36% dintre utilizatori de tablete s-au confruntat cu aplicatii periculoase, conturile online a 18% dintre utilizatorii de smartphone-uri si 24% dintre utilizatorii de tablete au fost atacate, in timp ce atacurile cibernetice financiare au afectat 43% dintre utilizatorii de smartphone-uri si 50% dintre utilizatorii de tablete.
In medie, in general, 31% dintre dispozitivele mobile sunt expuse la aplicatii periculoase, 14% la atacuri ale conturilor serviciilor online si 43% la atacuri cibernetice financiare, procente semnificativ mai scazute decat cele inregistrate pentru dispozitivele cu Android.
Sursa: Kaspersky Lab 

Sondaj

Folositi internetul pentru: