hit.ro  »  IT  »  Sisteme de Securitate  »  UE va investi peste 760 de milioane EURO in tranzitia digitala si in securitatea cibernetica

UE va investi peste 760 de milioane EURO in tranzitia digitala si in securitatea cibernetica

calendar_month 15 Dec 2023, 17:00


Comisia Europeana a adoptat pe 14 decembrie modificarea programelor de lucru Europa digitala pentru 2024, alocand fonduri in valoare de 762.7 milioane EURO pentru solutii digitale in beneficiul cetatenilor, al administratiilor publice si al intreprinderilor.

In primul rand, principalul program de lucru modificat, cu un buget pentru 2024 de aproape 549 de milioane EUR, se va concentra pe implementarea proiectelor care utilizeaza tehnologii digitale, cum ar fi datele, cloud si competentele digitale avansate. Programul de lucru va pune in aplicare sprijin pentru punerea in aplicare fara probleme a proiectelor multinationale privind deceniul digital, inclusiv oportunitati pentru consortiile pentru infrastructura digitala europeana (EDIC). Noile actiuni vor sprijini punerea in aplicare a Legii privind IA si dezvoltarea unui ecosistem european al IA, inclusiv, in special, a IMM-urilor.

Comisia a alocat restul de 214 de milioane EUR pentru 2024 pentru securitatea cibernetica, pentru a spori rezilienta colectiva a UE impotriva amenintarilor cibernetice. Actiunile finantate prin prezentul program de lucru vor fi puse in aplicare de Centrul european de competente in materie de securitate cibernetica.

Vicepresedinta executiva Margrethe Vestager a declarat: 

"Programul Europa digitala este esential pentru punerea in comun a fondurilor UE si a celor nationale in vederea realizarii unor proiecte digitale ambitioase, pe care niciun stat membru nu le poate realiza pe cont propriu. Este esential ca Europa sa continue sa sprijine obiectivele deceniului nostru digital, punand un accent sporit pe competentele digitale, pe excelenta in inteligenta artificiala si pe securitatea cibernetica."

Comisarul Thierry Breton a declarat:

"Programul Europa digitala ne permite sa facem o Europa suverana in domeniul tehnologiilor digitale. Acesta se va baza pe acordul recent referitor la Legea UE privind IA si va stimula dezvoltarea unui ecosistem european prosper al intreprinderilor nou-infiintate in domeniul IA. Aceasta ne va permite, de asemenea, sa ne extindem in comun capacitatile in domeniul cloud computingului, al datelor si al securitatii cibernetice, inclusiv competentele digitale necesare."

Primele cereri de propuneri pentru programul Europa digitala vor fi publicate la inceputul anului 2024, iar alte cereri vor fi lansate in primavara. 

 

Sondaj

Ce placa video aveti?