Top cinci amenintari online pe care infractorii cibernetici le folosesc in perioada Valentine¬s Day
8/8430
calendar_month 15 Feb 2023, 15:30
Pe masura ce popularitatea intalnirilor online continua sa creasca, la fel cresc si amenintarile infractorilor cibernetici care cauta sa exploateze persoanele vulnerabile. Kaspersky prezinta aceste pericole si evidentiaza top cinci amenintari legate de dating-ul online, care necesita atentie din partea utilizatorilor in perioada Valentine’s Day.
Phishing-ul este una dintre cele mai intalnite metode prin care atacatorii cibernetici fura informatiile personale si detaliile financiare. Cercetatorii Kaspersky raporteaza o activitate intensa in ceea ce priveste schemele de phishing in acest sezon - atacatorii creeaza pe scara larga pagini web false identice cu aplicatiile populare de dating pentru a pacali oamenii sa impartaseasca informatii personale. Rezultatul final poate fi furtul de identitate, frauda financiara si chiar extorcarea de bani. In plus, datele furate ar putea fi chiar vandute pe pietele dark web.

Un exemplu de pagina de phishing care imita Tinder
Dragostea poate fi oarba, dar malware-ul nu. Acest software rau intentionat poate invada dispozitivele utilizatorilor prin fisiere care imita serviciile de dating online. In ultimele luni, expertii Kaspersky au observat ca infractorii cibernetici exploateaza numele celor mai populare aplicatii de dating precum Tinder, Badoo, Bumble, Grindr si multe altele pentru a-si extinde plaja de atac. Cel mai adesea, ei distribuie adware, care bombardeaza utilizatorii cu mai multe notificari, dar au existat si atacuri cu Trojan Spies, care monitorizeaza activitatea online, si troieni de descarcare, care ar putea instala alte programe rau intentionate pe computerul victimei. Acest lucru pune in pericol confidentialitatea si securitatea si poate provoca probleme si la nivel emotional pentru victima in cauza.
Doxing se refera la actiunea de a descoperi si de a partaja public informatiile personale ale cuiva. Acest lucru poate fi periculos in special in contextul intalnirilor online, unde informatiile sensibile pot fi folosite pentru a rani sau a santaja persoana respectiva. Acest lucru poate duce la pericol fizic, precum si la consecinte psihologice, precum anxietatea si rusinea, si poate avea un impact negativ asupra sanatatii mintale, dar si asupra relatiilor. In cel mai rau caz, se pot risca vatamari fizice.
Cui nu-i place ideea de a discuta online cu un strain atractiv? Din pacate, nu toate interactiunile sunt atat de autentice pe cat par. Telemetria Kaspersky inregistreaza numeroase e-mailuri spam care utilizeaza profiluri atractive si identitati false pentru a tenta victimele sa furnizeze informatii personale sau sa se angajeze in discutii online. Aceste e-mailuri pot raspandi programe malware, pot fura informatii sensibile sau pot fura banii victimelelor. Se poate ajunge, de asemenea, la stres emotional si dezamagire, deoarece victimele pot forma legaturi emotionale cu identitatile false, inainte de a realiza ca au fost inselate. Acest lucru poate avea, de asemenea, implicatii negative serioase asupra sanatatii mintale.
Stalkerware este un tip de software care poate fi instalat in secret pe un dispozitiv pentru a monitoriza activitatile online ale utilizatorului si a urmari locatia acestuia. Potrivit Kaspersky, 29.312 de persoane din intreaga lume au fost afectate de stalkerware in 2022. Aceste situatii legate de confidentialitate pot duce la probleme legate de increderea in partener si la suferinta emotionala pentru victima. In cazuri extreme, pot pune chiar in pericol siguranta fizica a victimei.
Aflati mai multe informatii urmarind cursul gratuit „Doxing: dangers and prevention”, dezvoltat de expertii in confidentialitate Kaspersky impreuna cu Endtab.org.
Expertii in confidentialitate Kaspersky impartasesc sfaturi despre cum sa stabiliti o experienta sigura in legatura cu dating-ul online:


  • Verificati informatiile: inainte de a va intalni fizic cu cineva sau de a dezvalui informatii personale, verificati-i identitatea prin profilurile retelelor sociale, cautarea Google sau prin alte metode. Instinctul personal este foarte important. Nu ezitati sa incheiati comunicarea cu oricine pare suspect sau de neincredere.


  • Utilizati o conexiune sigura atunci cand partajati informatii personale pe platformele de dating online pentru a preveni hacking-ul sau interceptarea.


  • Pastrati parolele in siguranta: utilizati parole puternice si unice pentru toate conturile de dating online si nu folositi aceeasi parola pentru mai multe conturi.


  • Evitati partajarea excesiva: nu partajati informatii sensibile, cum ar fi numele complet, adresa si detaliile financiare, pana cand nu ati construit o relatie de incredere.


  • Intalniti-va in public: atunci cand intalniti fizic pe cineva pentru prima data, alegeti o locatie publica bine iluminata si spuneti unui prieten sau membru al familiei unde veti fi.


  • Atentie la cererile nerezonabile: cererile de bani sau alte favoruri, mai ales daca acestea par nerezonabile sau sunt facute la inceputul relatiei.


  • Raportati orice activitate suspecta: Daca banuiti ca ati fost victima unei fraude in urma dating-ului online, raportati-o autoritatilor si platformei de dating online cat mai curand posibil.


  • Gestionati datele online private in mod responsabil, urmand sfaturile din „Definitive Checklist: how to protect your data online”, realizata de Kaspersky


  • Protejati-va online folosind solutii de securitate sigure si de incredere, cum ar fi Kaspersky Premium. Acest lucru va va ajuta sa va protejati informatiile personale si sa preveniti potentialele amenintari legate de dating-ul online.