hit.ro  »  IT  »  Sisteme de Securitate  »  Symantec: 7 ponturi pentru securitatea dispozitivelor mobile din mediul de business

Symantec: 7 ponturi pentru securitatea dispozitivelor mobile din mediul de business

calendar_month 15 Aug 2014, 14:00
Capacitatea companiilor de a securiza device-urile mobile utilizate in cadrul unei intreprinderi este un subiect pe cat de delicat pe atat de important in contextul in care majoritatea utilizatorilor de astfel de dispozitive nu sunt preocupati de pericolul la care sunt expuse platformele mobile folosite in scop profesional.
Potrivit unui raport Symantec Norton 2013, 57% dintre utilizatori nu stiu de existenta solutiilor de securitate dedicate dispozitivelor mobile. Procentul este ingrijorator, iar efectele acestei realitati pica, de obicei, pe umerii specialistilor IT din companiile respective.

Pentru a asigura securitatea retelei si flotei de dispozitive mobile dintr-o companie, mai ales daca este utilizat conceptul BYOD (Bring Your Own Device), este necesara o imbinare a solutiilor potrivite de securitate, a managementului corespunzator al acestei activitati si a strategiei de securitate in ansamblu.
Symantec prezintă 7 ponturi pentru securitatea dispozitivelor mobile din mediul de business:

  1. Asigura masuri de securitate retelei wireless proprii. O parola sau cheie de securitate previne accesul neautorizat al terminalelor smartphone la retea prin conexiune wireless. De asemenea, este indicata utilizarea tehnologiei de criptare pentru protejarea informatiilor transmise prin intermediul retelei.

  2. Adauga un cod PINsau o parola pe orice dispozitiv. Angajatii care folosesc dispozitive mobile la birou se afla in posesia unor informatii confidentiale din cadrul companiei, direct pe telefon. Daca dispozitivul mobil ajunge pe maini nepotrivite, prima linie a defensivei este parola sau PIN-ul. Angajatii trebuie incuraja?i sa utilizeze parole complexe si puternice si sa foloseasca programe care blocheaza telefonul dupa 5 minute de inactivitate.

  3. Examineaza permisiunile solicitate de aplicatii. Aplicatiile solicita accesul asupra anumitor facilitati ale telefonului atunci cand sunt instalate, insa multi dintre utilizatori nu acorda atentie acestor detalii, astfel ca este usor pentru atacatori si pentru dezvoltatorii de aplicatii malitioase sa convinga utilizatorii sa ofere permisiuni care nu sunt neaparat necesare aplicatiei, dar ofera o bresa de securitate. Utilizatorii din reteaua companiei trebuie indemnati sa citeasca atent aceste permisiuni solicitate de aplicatii inainte de a oferi accesul.

  4. Controleaza aplicatiile accesate pe retea. Daca o aplicatie prezinta un punct slab, aceasta este mult mai usor de atacat si reprezinta o amenintare pentru securitatea organizatiei. Pentru securitatea companiei este necesara dezvoltarea unei politici de protocol privind determinarea acelor aplicatii care pot fi descarcate si accesate prin intermediul retelei corporate.

  5. Pierzi aparatul, il blochezi, stergi informatiile de pe acesta. Descarca o aplicatie pe dispozitivele mobile care permite companiei sau angajatilor blocarea si stergera datelor de pe telefon in caz de furt sau de pierdere. Nu permite ochilor curiosi sa acceseze dispozitivul mobil, foloseste o aplicatie care blocheaza aparatul chiar si de la distantta si permite stergerea datelor de pe acesta.

  6. Update! Angajatii trebuie obisnuiti sa actualizeze aplicatiile pe care le folosesc. Un update software poate inlatura vulnerabilitatile de securitate sau oferi o solutie pentru acestea.

  7. Nu permite ca securitatea sa fie punctul orb. In contextul volumului de date personale pe dispozitive mobile si a numarului de amenintari mobile cu programe malware in crestere, urmareste indeaproape peisajul informatic si acorda securitatii dispozitivelor mobile o atentie similara celei pentru PC-uri. 

Sondaj

Folositi internetul pentru: