Studiu Kaspersky: Copiii petrec prea mult timp folosind dispozitivele mobile
6/6741
calendar_month 15 Apr 2015, 16:22
Kaspersky Lab si B2B International au realizat un studiu la nivel global, care releva faptul ca foarte multi copii sunt supusi unor riscuri generate de utilizarea necontrolata a internetului si a dispozitivelor mobile. Astfel, copiii a 22% dintre respondenti au fost afectati de incidente cibernetice, precum hartuirea pe internet si expunerea la site-uri cu continut nepotrivit, arata studiul.

Care sunt, insa, prunctual, cele mai mari amenintari la adresa celor mici venite din mediul virtual? Kaspersky afirma ca paginile web cu informatii nepotrivite, site-urile cu continut pentru adulti sau informatiile despre armament si droguri se afla in topul content-ului periculos ce poate fi accesat de catre copii, de cele mai multe ori din greseala. "De exemplu", spune studiul, "un copil poate cauta desene animate si poate ajunge sa acceseze un site cu desene animate pentru adulti".
Iata principalele concluzii ale studiului Kaspersky Lab / B2B International:

  • Retelele sociale reprezinta o sursa importanta de amenintari cibernetice. Cei mici pot adauga orice utilizator in listele de prieteni, isi pot face noi cunostinte si pot comunica cu alti utilizatori care ii pot trata nepotrivit sau care pot incerca sa obtina informatii confidentiale de la ei. Studiul arata ca, la nivel global, 21% dintre parinti au pierdut bani sau informatii confidentiale stocate pe dispozitivele personale, in urma activitatilor online ale celor mici.

  • Cei mai multi copii utilizeaza smartphone-urile si tabletele drept console universale pentru jocuri. Totusi, nu toate jocurile online sunt potrivite pentru cei mici: unele dintre ele contin scene violente, limbaj licentios sau materiale pornografice. Jocurile nu reprezinta singurul pericol – orice aplicatie descarcata poate contine informatii nepotrivite pentru copii.

  • Multe amenintari cibernetice sunt universale si pot afecta utilizatori de toate varstele. Totusi, copiii sunt mai putin experimentati si pot fi mai vulnerabili. De exemplu, exista posibilitatea ca cei mici sa nu inteleaga cat de periculos poate fi un site sau un fisier si pot descarca fisiere infectate sau pot introduce date confidentiale pe pagini de phishing.


Desigur, exista o serie de solutii tehnice pentru restrictionarea accesului copiilor la anumite tehnologii, implicit la internet, insa, concluzia generala a cercetatorii este una cat se poate de clara: "In prezent, copiii petrec prea mult timp folosind dispozitivele mobile".