hit.ro  »  IT  »  Sisteme de Securitate  »  Studiu EY: Cat de (ne)pregatite sunt companiile in fata atacurilor cibernetice

Studiu EY: Cat de (ne)pregatite sunt companiile in fata atacurilor cibernetice

calendar_month 24 Nov 2014, 14:45
Cele mai multe organizatii (67%) se confrunta cu cresterea nivelului de risc la adresa securitatii informatiilor interne, iar peste o treime din ele (37%) nu au informatii in timp real despre riscurile cibernetice care sa le ajute sa raspunda acestor amenintari, se arata in raportui anual EY privind securitatea informatiilor, "Get Ahead of Cybercrime". Raportul EY are la baza un sondaj la care au participat 1.825 de organizatii din 60 de tari.
Companiile sunt lipsite de agilitatea, bugetul si competentele necesare pentru remedierea vulnerabilitatilor cunoscute si pentru o pregatire eficienta pe zona de securitate informatica.

43% dintre respondenti au declarat ca bugetul total alocat de catre organizatia lor securitatii informatiei va ramane aproximativ la fel in urmatoarele 12 luni, in ciuda cresterii numarului de amenintari, fapt care reprezinta doar o imbunatatire minora a situatiei fata de 2013, cand 46% au declarat ca bugetele lor nu se vor modifica.
Angajatii nepasatori si in necunostinta de cauza, principala vulnerabilitate a companiilor
Mai mult de jumatate dintre respondenti (53%) au afirmat ca lipsa resurselor umane calificate reprezinta unul dintre principalele obstacole cu care se confrunta in implementarea unui program eficient de securitate a informatiilor din organizatie si doar 5 la suta dintre companiile respondente dispun de o echipa de investigare si analiza a amenintarilor, care include analisti dedicati. Aceste date marcheaza mici diferente fata de anul 2013 cand 50% din respondenti subliniau lipsa resurselor calificate iar 4% declarau ca dispun de o echipa de investigare si analiza la amenintari care include analisti dedicati.
"Angajatii nepasatori si in necunostinta de cauza" reprezinta principala vulnerabilitate cu care se confrunta companiile, mentionata de 38% dintre respondenti, iar "arhitectura sau sistemul invechit de securitate a informatiilor" si "folosirea cloud computing-ului" ocupa pozitiile doi si trei, cu 35%, respectiv 17%.
"Furtul de informatii financiare", "perturbarea si distorsionarea activitatii organizatiei" si "furtul de proprietate intelectuala sau de date" reprezinta principalele trei amenintari (mentionate si ca prioritati de 28%, 25% si, respectiv, 20% dintre respondenti).
 

Sondaj

Care credeti ca este cel mai asteptat film din 2024?