Sfaturi Kaspersky pentru securizarea PC-ului in calatorie
1/16842
calendar_month 11 Mai 2015, 16:35
Expertii Kaspersky Lab au elaborat un ghid pentru utilizatorii care calatoresc, dar nu vor renunta la folosirea tehnologiei, expunandu-se, uneori fara sa stie, unor riscuri mari de pierdere a datelor, fie ca vorbim despre cele personale sau despre cele business. Iar ghidul pe care il gasiti mai jos are la baza incidentele descoperite in 2014, cand expertii Kaspersky Lab publicau primele informatii despre campania de spionaj cibernetic Dark Hotel, care opera infectand retelele Wi-Fi din hoteluri, inclusiv sisteme considerate private si sigure.

In cazul in care veti avea nevoie sa va conectati la internet pentru o activitate care implica informatii confidentiale, expertii Kaspersky Lab va recomanda sa urmati cativa pasi:

  • Evitati retelele Wi-Fi publice, in special daca nu dispun de parole de protectie: hackerii pot seta hotspot-uri in locuri publice (ex: aeroporturi) pentru a intercepta datele confidentiale. De cele mai multe ori, aceste hotspot-uri au nume similare cu cele oficiale si pot fi confundate usor. Este recomandata folosirea exclusiva a retelelor protejate cu parola. Chiar daca parola de Wi-Fi este disponibila pentru toti utilizatorii, ea protejeaza datele importante. In plus, aceasta parola genereaza chei de utilizare unice pentru fiecare utilizator, astfel incat datele sa nu poata fi decriptate de altcineva.

  • Utilizati un VPN (Virtual Private Network) cand accesati internetul si dezactivati serviciile wireless atunci cand nu sunteti conectati la VPN, pentru a preveni accesul neautorizat. Site-urile si serviciile de e-mail care utilizeaza https si afiseaza imaginea unui lacat in browser cripteaza automat toate datele. Totusi, este recomandat ca utilizatorii sa cripteze tot traficul, prin intermediul VPN atunci cand folosesc o retea publica. Multe companii dispun de VPN-uri proprii la nivelul organizatiei. In plus, exista servicii de abonare la VPN (precum Black Logic, HotSpotVPN, Proxpn sau StreamVia) disponibile pe o perioada determinata sau timp de un an.


Pentru achizitionarea de bilete online sau pentru cazarea la un hotel din alt oras, expertii Kaspersky Lab recomanda urmatoarele masuri de securitate pentru utilizatori:

  • Sa se asigure ca serviciul utilizat proceseaza tranzactia printr-o conexiune sigura (conexiune HTTPS criptata);

  • Sa foloseasca un program antivirus eficient cu functia Safe Money integrata;

  • Sa utilizeze parole diferite pentru fiecare cont si sa foloseasca autentificarea in doi pasi pentru orice site. Astfel, orice incercare de logare trebuie confirmata prin SMS sau printr-un cod de securitate primit prin e-mail. Daca mesajul de notificare apare in inbox fara efectuarea primului pas de logare, poate fi un semnal de avertizare ca este timpul pentru o scanare de securitate a computerului si pentru schimbarea parolei (pentru ca probabil cineva o stie pe cea prezenta si incearca sa acceseze contul). De asemenea, tranzactiile pot fi protejate prin servicii precum 3D Secure sau Verified-By-Visa, care solicita o parola suplimentara inainte de a initia tranzactia.


Nu in ultimul rand, protectia fizica a dispozitivelor este, de asemenea, importanta deoarece datele confidentiale din computer sunt expuse la a fi pierdute sau furate in timpul calatoriilor, de fiecare data cand dispozitivul este lasat nesupravegheat. Astfel, utilizatorii trebuie sa fie precauti si sa foloseasca o parola de logare pentru computer – desi aceasta genereaza un nivel scazut de protectie - si sa stabileasca un interval scurt de stand-by pana cand computerul cere reintroducerea parolei.Sondaj

Care credeti ca este cel mai asteptat film din 2024?