Razboiul cibernetic din Ucraina duce la cele mai ridicate niveluri de atacuri DDoS din toate timpurile
8/8009
calendar_month 27 Apr 2022, 17:38

Comparativ cu primul trimestru al anului 2021, numarul de atacuri Distributed Denial of Service (DDoS) in primul trimestru al anului 2022 a crescut de 4,5 ori, un numar considerabil de atacuri probabil sa fie rezultatul hacktivismului. De asemenea, atacurile au aratat o durata fara precedent pentru sesiunile DDoS, in special cele care vizeaza resursele de stat si bancile. Informatii suplimentare au fost incluse intr-un raport emis de Kaspersky.
Atacurile de tip Distributed Denial of Service (DDoS) sunt concepute pentru a intrerupe resursele de retea utilizate de companii si organizatii si pentru a le impiedica sa functioneze in conditii bune. Ele devin si mai periculoase daca sistemele compromise sunt din sectoarele guvernamentale sau financiare, deoarece blocarea acestor servicii are efecte secundare care afecteaza populatia larga. Primul trimestru al anului 2022 a inregistrat o crestere brusca a atacurilor la sfarsitul lunii februarie, ca urmare a crizei din Ucraina.
Comparativ cu datele din trimestrul al patrulea din 2021, care inregistrase cel mai mare numar de atacuri DDoS din toate timpurile, detectate de solutiile Kaspersky, primul trimestru al anului 2022 a avut o crestere a numarului total de DDoS cu 46%, respective de 4,5 ori comparativ cu acelasi trimestru din 2021. Cantitatea de atacuri „inteligente” sau avansate si directionate a marcat, de asemenea, o crestere notabila, de 81% fata de recordul anterior, din Q4 2021. Atacurile nu au fost efectuate doar pe scara larga, ci au fost si inovatoare. Exemplele includ un site care imita popularul joc puzzle 2048 pentru a gamifica atacurile DDoS asupra site-urilor web rusesti si un apel care are scopul de a construi o armata IT de voluntari pentru a facilita atacurile cibernetice.Comparatie intre numaruld e atacuri DDoS detectate: Q1 2022 si Q4 2021, precum si Q1 2021. Datele pentru Q1 2021 sunt considerate 100%
O investigatie ulterioara efectuata de Kaspersky a dezvaluit ca o sesiune medie DDoS a durat de 80 de ori mai mult decat cea din Q1 2021. Cel mai lung atac a fost detectat pe 29 martie, cu o durata atipic de lunga, de 177 de ore.


O durata comparativa a atacurilor DDoS: Q1 2022 si Q4 2021, precum si Q1 2021. Datele pentru Q1 2021 sunt considerate 100%
Cititi mai multe despre atacurile DDoS in Q1 2022 pe Securelist.
Pentru a ramane protejati impotriva atacurilor DDoS, expertii Kaspersky ofera urmatoarele recomandari:


  • Mentineti sigure operatiunile legate de resursele web prin desemnarea unor specialisti care inteleg cum sa raspunda la atacurile DDoS.


  • Validati acordurile cu terte parti si informatiile de contact, inclusiv cele incheiate cu furnizorii de servicii de internet. Acest lucru ajuta echipele sa acceseze rapid acordurile in cazul unui atac.


  • Implementati solutii profesionale pentru a va proteja organizatia impotriva atacurilor DDoS. De exemplu, Kaspersky DDoS Protection combina expertiza vasta a Kaspersky in combaterea amenintarilor cibernetice si solutiile interne unice ale companiei.


  • Monitorizati traficul de date. Folositi instrumente de monitorizare a retelei si a aplicatiilor pentru a identifica tendintele de trafic. Intelegand tiparele si caracteristicile tipice companiei dumneavoastra, puteti stabili o linie de baza pentru a identifica mai usor activitatile neobisnuite care ar putea reprezenta semnele unui atac DDoS.


  • Conturati o abordare defensiva restrictiva de tip Plan B, gata de pus in aplicare in orice moment, ca sa fiti in masura sa restabiliti rapid serviciile esentiale pentru afaceri in fata unui atac DDoS.