hit.ro  »  IT  »  Sisteme de Securitate  »  Peisajul securitatii cibernetice financiare in 2024: troieni bancari, cresterea grupurilor afiliate, atacuri asupra sistemelor de plata directa

Peisajul securitatii cibernetice financiare in 2024: troieni bancari, cresterea grupurilor afiliate, atacuri asupra sistemelor de plata directa

calendar_month 24 Nov 2023, 15:35


Institutiile si organizatiile financiare ar trebui sa-si intareasca sistemele de securitate in 2024, deoarece amenintarile vor creste din cauza inteligentei artificiale si a automatizarii sporite, potrivit expertilor Kaspersky. In raportul privind criminalitatea si previziunile financiare pentru 2024, compania de securitate cibernetica anticipeaza o crestere a atacurilor cibernetice, exploatarea sistemelor de plata directa, renasterea troienilor bancari brazilieni si o crestere a pachetelor open-source backdoor. Raportul include, de asemenea, o analiza cuprinzatoare a acuratetei predictiilor de anul trecut, subliniind tendinte precum cresterea amenintarilor Web3 si cererea crescuta de incarcatoare de malware. Prin adaptarea la peisajul in evolutie, anul 2024 necesita strategii proactive de securitate cibernetica, colaborare sectoriala si sisteme de aparare inovatoare.

Anul trecut, expertii Kaspersky au prezis cu acuratete cresterea amenintarilor Web3, cresterea cererii pentru incarcatoare de malware si reorientarea grupurilor de ransomware catre activitati distructive. De remarcat ca previziunea legata de cadrele „Red Team” si o schimbare in platile cu Bitcoin nu s-au adeverit.

Privind in perspectiva, 2024 prezice o crestere a atacurilor cibernetice sustinute de inteligenta artificiala care imita tot mai fidel canalele de comunicare legitime, ceea ce duce la o proliferare de campanii simple. In plus, expertii Kaspersky se asteapta ca infractorii cibernetici sa profite de popularitatea sistemelor de plata directa, ceea ce duce la aparitia malware-ului clipboard si la cresterea exploatarii troienilor mobile banking. Familii precum Grandoreiro s-au extins deja in strainatate, vizand peste 900 de banci din 40 de tari.

O alta tendinta ingrijoratoare in 2024 ar putea fi cresterea pachetelor open-source backdoor. Infractorii cibernetici vor exploata vulnerabilitatile din software-ul open-source utilizat pe scara larga, compromitand securitatea si ducand potential la scurgeri de date si pierderi financiare. Iar expertii estimeaza ca grupurile afiliate din ecosistemul infractional cibernetic vor prezenta o structura mai fluida anul viitor, membrii trecand frecvent de la un grup la altul sau lucrand pentru mai multe grupuri simultan. Aceasta adaptabilitate va face ca organele de aplicare a legii sa urmareasca si sa combata cu mai mare dificultate criminalitatea cibernetica.

Alte previziuni importante includ:
 
Adoptarea globala a sistemelor de transfer automat (ATS). Adoptarea globala a ATS mobil se va extinde dincolo de granitele braziliene, permitand criminalilor cibernetici din intreaga lume sa exploateze aceste sisteme pentru castiguri financiare.

Diminuarea zero-days, cresterea exploit-urilor one-day. Infractorii cibernetici vor trece la exploatari mai fiabile, de o zi, din cauza deficitului de zero-days, urmarind o accesibilitate sporita.

Exploatarea dispozitivelor si a serviciilor gresit configurate. O crestere a exploatarii dispozitivelor si serviciilor configurate necorespunzator, oferind infractorilor cibernetici acces neautorizat pentru lansarea de atacuri.

Cititi lista completa a previziunilor financiare pentru 2024 este disponibila pe Securelist.com

 

Sondaj

Ce placa video aveti?