Numarul noilor fisiere rau intentionate descoperite zilnic creste cu 5,7%, pana la 380.000 in 2021
7/7842
calendar_month 15 Dec 2021, 13:26


In 2021, sistemele de detectare Kaspersky au descoperit 380.000 de noi fisiere rau intentionate pe zi, ceea ce indica o crestere de 5,7% fata de anul 2020. Aceasta crestere se coreleaza cu cresterea continua a numarului de dispozitive utilizate la nivel mondial, printre alti factori.
Sistemele de detectare Kaspersky au descoperit o medie de 380.000 de noi fisiere rau intentionate, zilnic, in ultimele 12 luni, reprezentand o crestere de 20.000 fata de anul precedent. In mod traditional, cele mai multe amenintari (91%) au aparut prin fisierele WindowsPE – un format de fisier specific sistemelor de operare Windows. Cu toate acestea, in 2021, criminalii cibernetici au inceput sa raspandeasca amenintarile asociate cu sistemul de operare Linux mai activ decat oricand. Drept urmare, numarul de programe malware si software Linux nedorite care au fost detectate a crescut cu 57%.
Mai mult de jumatate (54%) dintre amenintarile detectate de sistemele Kaspersky au cuprins troieni nespecificati. In timp ce multe tipuri de amenintari au inregistrat o scadere a volumului in 2021 fata de 2020, Trojan Droppers a crescut cu 2,24% fata de 2020. Acest tip de malware este deosebit de periculos, deoarece aceste programe sunt concepute pentru a infiltra alte programe malware, mai sofisticate, pe dispozitivul unei victime. De asemenea, a existat o crestere notabila a numarului de worms detectati (117,5%), ponderea acestora ajungand la 9% – aceste programe se pot autoreplica si se pot propaga independent odata ce intra in sistem. In cele din urma, virusii au crescut cu 27%, crescandu-si ponderea la 10%.
„Pe parcursul anului trecut, am descoperit cu 20.000 de fisiere rau intentionate in plus fata de anul 2020. Acest lucru nu a fost neasteptat – activitatea online este inca la apogeu datorita faptului ca lucrul la distanta este adoptat in intreaga lume. In plus, migrarea masiva catre operatiunile online inseamna, de asemenea, ca sunt utilizate mai multe dispozitive in intreaga lume. Acest lucru duce la o plaja de atac mai larga si, ulterior, la o expunere mai mare la amenintari. Prin urmare, imbunatatirea cunostintelor digitale si mentinerea solutiilor de securitate la zi sunt doua sarcini extrem de importante pentru utilizatorii de astazi”, comenteaza Denis Staforkin, expert in securitate la Kaspersky.
Aceste constatari fac parte din Kaspersky Security Bulletin (KSB) – o serie anuala de previziuni si rapoarte analitice privind schimbarile cheie din lumea securitatii cibernetice. Urmati acest link pentru a afla mai multe despre alte piese KSB.
Pentru a ramane protejat, Kaspersky recomanda utilizatorilor urmatoarele:


  • Nu descarcati si instalati aplicatii din surse necunoscute


  • Nu faceti click pe niciun link din surse necunoscute sau pe reclame online suspecte


  • Creati parole puternice si unice, inclusiv un amestec de litere mici si majuscule, numere si semne de punctuatie, si folositi modalitatea de autentificare in doi factori


  • Instalati intotdeauna actualizarile de software. Unele dintre ele pot contine remedieri critice ale problemelor de securitate


  • Ignorati mesajele prin care se solicita dezactivarea sistemelor de securitate pentru software-ul de birou sau cel de securitate cibernetica


  • Utilizati o solutie de securitate complexa, adecvata tipului de sistem si dispozitivelor dumneavoastra, cum ar fi Kaspersky Internet Security sau Kaspersky Security Cloud. Va va spune ce site-uri nu ar trebui sa fie deschise si va va proteja de malware


Pentru a ramane in siguranta, Kaspersky recomanda organizatiilor sa:


  • Pastreze intotdeauna software-ul actualizat pe toate dispozitivele pe care le utilizeaza, pentru a preveni infiltrarea atacatorilor in retea prin exploatarea vulnerabilitatilor.


  • Solicite utilizarea parolelor puternice pentru a accesa serviciile corporative. Utilizati autentificarea cu mai multi factori pentru accesul la serviciile de la distanta.


  • Aleaga o solutie de securitate dovedita, cum ar fi Kaspersky Endpoint Security for Business, care este echipata cu capabilitati de detectare si control in ceea ce priveste anomaliilor bazate pe comportament pentru o protectie eficienta impotriva amenintarilor cunoscute si necunoscute.


  • Utilizeze un set dedicat de instrumente pentru protectia eficienta la nivel endpoint, detectarea amenintarilor si produse de raspuns pentru a detecta si remedia in timp util chiar si amenintarile noi si evazive. Kaspersky Optimum Security este setul esential de protectie la nivel endpoint, echipat cu EDR si MDR.