Kaspersky: numarul de atacuri DDoS asupra tintelor romanesti s-a dublat in primul trimestru 2015
6/6889
calendar_month 10 Iun 2015, 10:00
Kaspersky Lab anunta ca, in primul trimestru al acestui an, au fost inregistrate 106 atacuri de tip DDoS (denial-of-service) cu tinte in Romania, numar dublu fata de trimestrul anterior.
Romania ocupa in prezent locul al 15-lea in clasamentul celor mai vizate tari de atacurile lansate cu ajutorul retelelor de tip botnet.
La nivel global, in prima parte a acestui an, mai afirma specialistii Kaspersky, infractorii cibernetici au lansat peste 23.000 de atacuri DDoS, afectand victime din 76 de tari, cu 15% mai mult fata de trimestrul anterior (Q4 2014). Studiul companiei de securitate mai arata ca sistemele localizate in China, SUA si Canada au fost mai des afectate de atacurile de tip DDoS.
"Un atac DDoS implica adesea instrumente din mai multe tari", a declarat Evgeny Vigovsky, Director Kaspersky DDoS Protection in cadrul Kaspersky Lab. "Tinta este localizata intr-o tara, atacatorul se afla in alta, serverele de comanda si control sunt intr-o tara diferita, iar botii folositi in atacurile DDoS provin din mai multe spatii. Din acest motiv, investigarea atacurilor, blocarea botnetilor si descoperirea atacatorilor devine dificila. Desi infractorii cibernetici nu utilizeaza doar retele de tip botnet pentru atacurile DDoS, acestea sunt foarte raspandite si periculoase si necesita adoptarea unor masuri de securitate suplimentare pentru a fi prevenite", explica Evgeny Vigovsky.

Companiile de IT, principalele tinte
Rezultatele cercetarii Kaspersky Lab arata ca organizatiile din industria IT se confrunta cu cele mai multe atacuri DDoS: la nivel global, 49% dintre companiile IT s-au confruntat cu cel putin un atac DDoS pe parcursul anului trecut. In plus, si alte business-uri care ofera servicii online au inregistrat procente ridicate: organizatii de comert electronic (44%), organizatii care furnizeaza servicii de telecomunicatii (44%) si media (42%). Institutiile financiare sunt si ele printre cel mai frecvent atacate – 39% dintre organizatii au raportat cel putin un incident de tip DDoS.
Atacurile DDoS intrerup accesul la resursele online ale companiilor, blocandu-le printr-un numar mare de cereri de tip "junk". Atacurile DDoS au costuri reduse si aproape oricine poate lansa unul, iar monedele virtuale criptate permit celor dispusi sa desfasoare astfel de atacuri sa-si ascunda identitatea.
Gasiti mai multe detalii pe Securelist.com