hit.ro  »  IT  »  Sisteme de Securitate  »  Kaspersky Lab: un adevarat arsenal malware activ de 20 de ani este mai periculos decat Stuxnet si Flame!

Kaspersky Lab: un adevarat arsenal malware activ de 20 de ani este mai periculos decat Stuxnet si Flame!

calendar_month 18 Feb 2015, 12:00
Expertii Kaspersky Lab din cadrul echipei Global Research and Analysis Team (GReAT) monitorizeaza cu atentie, de ani de zile, peste 60 de grupuri de atacatori responsabile de multe dintre amenintarile cibernetice avansate la nivel global. Abia acum, insa, cercetatorii Kaspersky Lab pot confirma ca au descoperit o grupare mult mai evoluata decat tot ce a fost descoperit anterior – Equation Group, care este activa de aproape doua decenii.
Incepand cu 2001, Equation Group a infectat mii sau zeci de mii de victime din peste 30 de tari la nivel global, vizand tinte din urmatoarele sectoare: institutii guvernamentale si diplomatice, telecomunicatii, industria aeronautica, energie, cercetare nucleara, industria de petrol si gaze, armata, industria nanotehnologiei, activisti si studenti islamici, presa, transporturi, institutii financiare si companii care dezvolta tehnologii de criptare. Grupul Equation utilizeaza o infrastructura complexa de comanda si control (C&C) care include peste 300 de domenii si peste 100 de servere. Serverele sunt gazduite in mai multe tari, printre care se numara: SUA, Marea Britanie, Italia, Germania, Olanda, Panama, Costa Rica, Malaesia, Columbia si Republica Ceha. In prezent, expertii Kaspersky Lab au preluat controlul asupra a catorva zeci de servere de comanda si control (C&C) din cele 300 descoperite, se arata intr-un comunicat de presa al Kaspersky Lab.

Pentru a infecta victimele, infractorii cibernetici utilizeaza un arsenal puternic de malware. Echipa GReAT a recuperat doua module care permit atacatorilor sa reprogrameze firmware-ul din hard disk-urile mai multor dezvoltatori cunoscuti. Acesta este probabil cel mai puternic instrument utilizat de grupul Equation, fiind primul malware care poate infecta hard disk-uri.
Potrivit specialistilor de la Kaspersky, prin reprogramarea firmware-ului de pe HDD, grupul Equation poate atinge doua obiective. Primul ar fi dobandirea de acces persistent, nefiind influentat de formatarea hard disk-ului sau de reinstalarea sistemului de operare. Al doilea obiectiv este abilitatea de a dezvolta o zona invizibila pe hard disk, care sa fie utilizata pentru a stoca informatii confidentiale, pe care atacatorii le pot extrage ulterior.
Cititi mai mult pe SecureList.com 

Sondaj

Ce jocuri vor avea cel mai mare succes anul acesta?