hit.ro  »  IT  »  Sisteme de Securitate  »  Kaspersky Lab: "CozyDuke", o noua campanie de spionaj cibernetic la nivel inalt

Kaspersky Lab: "CozyDuke", o noua campanie de spionaj cibernetic la nivel inalt

calendar_month 28 Apr 2015, 13:45
O noua campanie de spionaj cibernetic care utilizeaza malware pentru atacuri impotriva unor tinte de top, precum si Casa Alba si Departamentul de Stat al SUA, a fost descoperita de catre echipa Global Research and Analysis Team din cadrul Kaspersky Lab. Noua campanie, care face parte din seria deja cunoscuta de amenitari cibernetice "Duke", a fost denumita CozyDuke.
Programul malware utilizat cauta automat anumite solutii de securitate instalate pe dispozitivele vizate, cu scopul de a le evita, iar printre acestea se numara inclusiv solutiile de securitate Kaspersky Lab, dar si cele precum Sophos, DrWeb, Avira, Crystal sau Comodo Dragon.
Tintele vizate de CozyDuke sunt atacate prin intermediul unor mesaje e-mail de tip spearphishing, care contin link-uri catre un website infectat – un site legitim foarte important, de tipul „diplomacy.pl” – care gazduieste arhive ZIP cu malware. O alta tehnica folosita in atacurile CozyDuke si de succes, in general, in multe atacuri cu tinta predefinita este ingineria sociala. Astfel, atacatorii distribuie prin intermediul e-mail-ului videoclipuri de tip flash, care includ executabile periculoase atasate.

In timp ce angajatul organizatei atacate vizioneaza videoclipul, malware-ul se instaleaza discret in sistem si trimite informatii confidentiale despre tinta catre un server de comanda si control. Totodata, primeste fisiere de configurare si module aditionale care implementeaza functionalitati suplimentare necesare atacatorilor.
„Monitorizam campaniile MiniDuke si CosmicDuke, deja, de doi ani,” a declarat Kurt Baumgartner, Principal Security Researcher in cadrul echipei Global Research And Analysis Team, Kaspersky Lab. „Expertii Kaspersky Lab au fost primii care au avertizat utilizatorii cu privire la atacurile MiniDuke in 2013, descoperind mostre de malware care datau inca din 2008. Campania CozyDuke este legata de cele doua campanii, precum si de operatiunea de spionaj cibernetic OnionDuke. Fiecare actor continua sa-si urmareasca victimele si credem ca instrumentele lor de spionaj sunt dezvoltate si administrate de vorbitori de limba rusa,” a explicat Kurt Baumgartner.
In continuare, iata cateva sfaturi pentru utilzatori, de la specialistii Kaspersky:

  • Nu deschideti fisiere si link-uri de la persoane pe care nu le cunoasteti

  • Scanati frecvent PC-ul cu ajutorul unei solutii antimalware eficiente

  • Fiti atenti la arhive ZIP care contin fisiere SFX

  • Daca nu sunteti siguri cu privire la securitatea fisierului, incercati sa il deschideti in sandbox

  • Asigurati-va ca folositi un sistem de operare de ultima generatie si ca il actualizati constant

  • Actualizati toate programele instalate, precum Microsoft Office, Java, Adobe Flash Player si Adobe Reader, la cele mai noi versiuni.


Vedeti mai multe detalii pe SECURELIST

 

Sondaj

Care este prima versiune de Windows pe care ati folosit-o?