hit.ro  »  IT  »  Sisteme de Securitate  »  Kaspersky: a crescut interesul hackerilor si escrocilor fata de utilizatorii de Mac si iOS

Kaspersky: a crescut interesul hackerilor si escrocilor fata de utilizatorii de Mac si iOS

calendar_month 12 Ian 2015, 17:47
Un studiu recent al Kaspersly dezvaluie ca infractorii cibernetici isi indreapta atentia din ce in ce mai mult asupra utilizatorilor de produse Apple, in conditiile in care numarul posesorilor de Mac-uri si iDevice-uri cu iOS a cunoscut un boom important in ultimii ani.
Rezultatele studiului Kaspersky Lab, realizat in colaborare cu B2B International, arata ca unul din patru utilizatori de desktop-uri Mac a fost vizat de un program malware in ultimul an si ca 21% dintre aceste atacuri cibernetice au cauzat pierderi financiare.
Pericolul real, insa, afirma specialistii Kaspersky, vine, nu doar prin intermediul virusilor si celorlalte tipuri de malware, ci si prin tentativele de frauda online, precum phishing-ul. Desigur, aceleasi amenintari, care tin mai mult de escrocherie decat de abilitati tehnice de hacking, afecteaza si utilizatorii celorlalte sisteme de operare.

Revenind la amenintarile de tip informatic ce au vizat userii de Mac-uri si iDevice-uri, troianul Wirelurker, descoperit recent, a fost cel mai virulent: "In cele sase luni anterioare detectarii, malware-ul a fost descarcat de peste 356.000 de ori dintr-un magazin de aplicatii alternativ, infectand, astfel, un numar semnificativ de computere. Wirelurker este unic datorita faptului ca exploata vulnerabilitati necunoscute pentru a infecta toate dispozitivele Apple iOS conectate la computerul compromis. Troianul putea infecta si dispozitivele care nu erau „jail-broken” dar care puteau descarca aplicatii din terte surse. Astfel, utilizatorii de OS X, un sistem de operare considerat sigur, au infectat dispozitivele care rulau iOS, un alt sistem de operare considerat sigur", se arata intr-o informatre Karspersky.
O alta concluzie interesanta a studiului publicat de Kaspersky atrage atentia ca procentul utilizatorilor de OS X care s-au confruntat cu amenintari financiare este mai mare decat procentul atacurilor care au vizat numarul total de utilizatori (51% dintre utilizatorii de computere care rulau OS X au afirmat ca s-au confruntat cu amenintari cibernetice financiare in ultimul an, comparativ cu un procent de 43% de utilizatori in general).
Cititi mai multe detalii pe Securelist 

Sondaj

Care credeti ca este cel mai asteptat film din 2024?