hit.ro  »  IT  »  Sisteme de Securitate  »  Hackerii rusi au reusit cel mai sofisticat atac cibernetic asupra Casei Albe

Hackerii rusi au reusit cel mai sofisticat atac cibernetic asupra Casei Albe

calendar_month 08 Apr 2015, 15:43
O grupare de hackeri din Rusia a reusit sa sparga sistemul informatic de la Casa Alba, obtinand acces la informatii care contin programul privat al presedintelui american, Barack Obama, scrie CNN, citat de The Next Web.
Potrivit informatiilor disponibile, atacul, in spatele caruia s-ar afla hackeri rusi, dupa cum afirma sursele citate, a fost demarat in urma cu mai multe luni, iar prima tinta a fost sistemul informatic al Departamentului de Stat American. Investigatiile autoritatilor americane au concluzionat acum ca si o serie de informatii sensibile, "dar nu de nivel Top Secret", legate de calendarul presedintelui american, Barack Obama, au fost accesate, in timpul celui mai recent atac IT.
Oficialii americani afirma ca atacul, pe care au reusit sa il identifice inca din octombrie anul trecut, a fost permis de o bresa de securitate exploatata prin diverse metode de pishing, iar FBI-ul dar si alte agentii secrete guvernamentale americane investigheaza inca ceea ce au numit chiar reprezentanti lor "cel mai sofisticat atac cibernetic asupra guvernului SUA".
Ca sa mai indulceasca un pic situatia destul de grava, Ben Rhodes, consilierul pe probleme de securitate al presedintelui american, a declarat ca informatiile care au fost compromise nu fac parte din categoria celor clasificate, insa, avand in vedere complexitatea atacului si tinta acestuia, justificarile de acest tip par inutile. In plus, Rhodes afirma ca "nu credem ca sistemul informatic ce contine informatii clasificate a fost accesat". Ramane de vazut, prin urmare, cum se va traduce intr-un final acest "nu credem".

Si mai grav este ca, dupa identificarea primului atac asupra sistemului informatic al Departamentului American de Stat, interventia specialistilor americani in securitatea IT a avut rezultate discutabile, hackerii reusind sa isi continue operatiunea si sa sparga din nou sistemul, ramificand ofensiva IT. Autoritatile americane specializate in contracararea amenintarilor cibernetice afirma ca, deocamdata, monitorizeaza situatia si actualizeaza in permanenta masurile de securitate pentru sistemele informatice ce contin informatii sensibile, fie ele clasificate sau nu.
Sursa: TheNextWeb 

Sondaj

Care credeti ca este cel mai asteptat film din 2024?