hit.ro  »  IT  »  Sisteme de Securitate  »  Gruparea Carbanak a furat un miliard de dolari de la 100 de banci din intreaga lume. Au fost vizate si tinte din Romania

Gruparea Carbanak a furat un miliard de dolari de la 100 de banci din intreaga lume. Au fost vizate si tinte din Romania

calendar_month 16 Feb 2015, 16:03
O grupare infractionala cibernetica a reusit sa fure, de la mai multe institutii financiare din lume, aproximativ un miliard de dolari. In spatele acestui atac, care a durat aproape doi ani, se afla un grup de infractori cibernetici din mai multe tari (Rusia, Ucraina, state din Europa, dar si China), potrivit unui comunicat de presa transmis de Kaspersky Lab.
Compania de securitate, impreuna cu INTERPOL si Europol, dar si alte institutii de profil au reusit identifice gruparea vinovata pentru atacuri, denumita Carbanak si formata din indivizi localizati in Rusia, Ucraina si China, dar si state din Europa.
Gruparea Carbanak, anunta Kasperky, a apelat la atacuri cu tinta predefinita, prin care infractorii au sustras bani direct de la institutiile bancare, fara a mai ataca utilizatorii individuali.

Infractorii cibernetici au atacat, incepand cu anul 2013, aproape o suta de banci, sisteme de plati online si alte institutii financiare din aproximativ 30 de tari, cu precizarea extrem de importanta ca atacurile Carbanak au vizat si organizatii financiare din Romania, dar se pare ca nu exista pagube (cel putin, Romania nu se afla pe harta IP-urilor targetate, dupa cum veti vedea in imaginea de mai jos). Totusi, trebuie stiut ca aceasta operatiune este inca activa!

Kaspersky Lab recomanda tuturor organizatiilor financiare sa isi scaneze cu atentie retelele interne si sa caute malware-ul Carbanak, iar in cazul in care il descopera, sa raporteze institutiilor de aplicare a legii. 

Sondaj

Care credeti ca e cel mai bun sistem de operare pentru telefoane?