hit.ro  »  IT  »  Sisteme de Securitate  »  Ghid pentru parinti: cum sa va feriti copiii de agresiunile cibernetice

Ghid pentru parinti: cum sa va feriti copiii de agresiunile cibernetice

calendar_month 15 Iul 2015, 12:25
Kaspersky Lab atrage atentia ca cyberbullying-ul, sau hartuirea prin intermediul internetului, a devenit o problema cat se paote de serioasa si ca parintii trebuie sa fie constienti de pericolele la care sunt expusi copiii care au acces liber la mediul online.
Potrivit unor studii citate de catre compania de securitate, unul din patru copii cu varste intre 12 si 17 ani a fost supus la agresiuni cibernetice sub o forma sau alta, iar consecintele sunt grave. "Copiii devin retrasi si secretosi, performantele lor scolare sunt mai slabe si pot fi agresivi, deprimati, iar in anumite cazuri pot incerca sa-si faca singuri rau", se arata intr-un comunicat de presa al Kaspersky Lab.
Chiar daca cei mici nu pot fi protejati de aceste amenintari, ei pot fi ajutati sa le gestioneze mai bine. Expertii Kaspersky Lab colaboreaza cu psihologi din intreaga lume pentru a oferi recomandari parintilor despre cum sa fie alaturi de copiii care au fost victime ale agresiunilor online.

Lisa Wright, co-fondator al platformei educationale impotriva agresiunilor cibernetice Webiket.com explica: "Este important ca parintii sa inteleaga ca stabilirea unei relatii de incredere si discutiile sincere, din timp, sunt primii pasi catre rezolvarea unei situatii de agresiune cibernetica. Ulterior este necesar ca parintii sa analizeze situatia si sa stabileasca strategiile de rezolvare a problemei si a starii emotionale a copilului".
Cele mai importante recomandari din partea specialistilor sunt:

  • Este esential ca parintii sa fie alaturi de cei mici si sa ii asculte, fara sa ii judece. Parintii trebuie sa fie intelegatori si sa ii asigure pe copii ca orice s-ar fi intamplat si orice ar fi facut, ei ii vor sustine.

  • Este important ca parintii sa nu diminueze incidentul deoarece, pentru copiii lor, cele intamplate pot parea foarte grave la momentul respectiv. Fiind intr-o stare emotionala vulnerabila, cei mici nu vor putea rationaliza evenimentul, asa ca este recomandat ca parintii sa le transmita ca inteleg gravitatea situatiei si faptul ca sunt afectati.

  • Nu este inca timpul pentru o discutie rationala. Parintii nu trebuie sa sustina sau sa sugereze ca cei mici ar fi putut provoca situatia, chiar daca acest lucru este adevarat. Acest lucru ar ridica o bariera intre parinti si copii, care ar putea considera ca parintii nu ii inteleg cum trebuie.

  • Copiii au nevoie de empatie. Este important sa simta parintii ii inteleg. Parintii trebuie sa le explice ca au trecut prin situatii similare, chiar daca nu prin intermediul internetului, si ca si pentru ei a fost dificil. Adultii nu trebuie sa sustina ca au suferit mai mult sau ca s-au descurcat singuri, ci sa explice ca si ei voiau sa aiba pe cineva care sa ii asculte, sa ii inteleaga si sa le fie alaturi.

  • Dupa ce castiga increderea celor mici – lucru care poate dura ceva timp si care nu trebuie sa fie fortat – parintii pot initia discutia despre incident. Este important sa ii lase pe cei mici sa spuna ceea ce simt, cu cuvintele lor.


In cadrul campaniei de lupta impotriva agresiunilor cibernetice, Kaspersky Lab a lansat un nou portal interactiv - Words Can Save, care include informatii si un ghid de sfaturi pentru pentru parinti, astfel incat acestia sa poata identifica semnele de agresiune cibernetica la copiii lor.

Portalul wordscansave.me ajuta parintii sa inteleaga cat de important e sa fie apropiati de copiii lor si sa-i sustina prin cuvintele potrivite.

 

Sondaj

Ce placa video aveti?