GHID: Ce sunt si cum functioneaza sisteme de supraveghere video cu vizualizare pe internet

calendar_month 10 Apr 2013, 14:00
Odata instalat un sistem de supraveghere video poate fi accesat atat local, de pe un monitor legat direct la unitatea de stocare, cat si online.
Exista doua mari categorii de sisteme de supraveghere video: clasice (analogice) sau IP. Diferentele esentiale intre cele doua sunt atat de natura tehnica (modul de stocare si transmitere a datelor), cat si de conectare la internet. In principiu orice sistem poate fi conectat la internet si vizualizat online. totusi, doar cele de generatie mai noua pot fi vizualizate si de pe telefonul mobil sau tableta.
Cum se poate realiza acest lucru? Fie ca aveti un NVR (un sistem de stocare pentru camera IP ce este online – Network Video Recorder) sau un DVR (sistem de stocare pentru camera analogice ce este la locatia respective) principiul de functionare este acelasi. In momentul in care se fac toate setarile necesare, atat de retea cat si cele ale unitatii de stocare, acestea pot fi accesate din exterior prin intermediul unui user si a unei parole unitara.
Userii pot avea mai multe nivele de acces de la cel doar de vizualizare live, la cel de vizualizare a inregistrarilor, la salvarea de imagini sau nivelul superior ce poate face modificari si la nivel de setari de sistem. Cu cat sistemul este mai performant, cu atat nivelele de securitate sunt mai inalte si cheile de criptare sunt mai dezvoltate.
Pentru a putea vizualiza un sistem din exteriorul locatiei monitorizate aveti nevoie de o adresa de IP fixa. Aceasta de obtine foarte usor de la providerul local de internet. In cazul in care acesta nu va poate oferi un astfel de IP, trebuie utilizat un serviciu DDNS (de exexmplu, no-ip.com, dyndns.com). In acest caz setarea este putin mai laborioasa dar rezultatul va fi acelasi, adica vizualizarea camerelor pe internet.
Astazi putem avea instalate sisteme de supraveghere video montate in diverse locatii, interconectate si vizualizate simultan la costuri ce incep de la 1500RON/sistem analogic, sau sisteme IP ce pornesc de la preturi incepand de la 2000 ron/sistem. Software-ul aferent acestor sisteme poate trimite e-mailuri, SMS-uri sau alte avertizari cand o zona a fost expusa, pot face recunoastere faciala in asa fel incat sa permita doar accesul persoanelor autorizate, poate detecta miscarea la distante mari.
Din punct de vedere legal exista 3 categorii de personae care au acces la aceste sisteme: proprietarii sau persoane ce au primit de la acestia dreptul de a vizualiza sistemele, firmele autorizate de catre IGP BOP pentru a desfasura activitati de monitorizare video, si institutiile statului ce au dreptul legal de a avea acces la aceste sisteme (acestea numai pe baza de mandate). Orice alta entitate ce va inta in mod fraudulos in sistem risca dosar penal!
Noutati




