Frauda bancara sofisticata: Un barbat a pierdut un 1.000.000 de lei prin aplicatiile de remote-control
3/38609
calendar_month 14 Mai 2025, 12:25


Un barbat din municipiul Botosani a raportat, printr-un apel la 112, faptul ca i-au fost furati 1.000.000 de lei din contul bancar, iar politia a demarat o investigatie care a descoperit o metoda ingenioasa de frauda, bazata pe tehnici de manipulare telefonica si acces ilegal la sistemele bancare. Reprezentantii Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ) Botosani au detaliat, miercuri, circumstantele acestei inselaciuni complexe.

Cum a decurs inselaciunea
Totul a inceput cu un apel telefonic primit de victima, un barbat din Botosani, care a fost contactat de un presupus reprezentant al Bancii Transilvania. Conform relatarilor, apelantul a intrebat daca au fost autorizate tranzactii financiare catre platforme online, mentionand ca au fost realizate plati neautorizate in valoare de 5.000 de lei catre o tara straina. La inceput, barbatul a verificat contul bancar si a observat ca nu erau sustrase fonduri, astfel ca a presupus ca nu exista niciun motiv de ingrijorare.

In ziua urmatoare, insa, victima a fost apelata din nou, de aceasta data de un numar care parea sa provina de la Banca Transilvania, cel mai probabil generat prin metoda de „spoofing”, tehnica prin care apelul telefonic este mascat astfel incat sa para ca provine dintr-o sursa de incredere. Acest al doilea apel a fost mult mai convingator, presupusul angajat al bancii spunand ca datele bancare ale victimei fusesera compromise de un angajat al institutiei si ca era necesar sa se aplice masuri de securitate suplimentare pentru protejarea fondurilor.

Aplicatiile de remote-control: cheia fraudei
In cadrul apelului, victima a fost instruita sa instaleze mai multe aplicatii de tip remote-control pe telefonul sau, aplicatii care ii ofereau infractorului acces total asupra dispozitivului. Acesta a fost momentul in care frauda a escaladat. Folosind accesul oferit prin aceste aplicatii, infractorul a reusit sa autorizeze o plata de 1.000.000 de lei catre un cont Revolut, transfer care a fost efectuat in timp ce victima inca se afla in convorbire cu acesta.

In ciuda incercarii de a fi contactat de catre banca, autorul fraudei i-a spus victimei sa nu raspunda apelului venind din partea adevaratilor reprezentanti ai bancii, sustinand ca este vorba despre un robot automat. Apelul telefonic cu infractorul a continuat timp de aproximativ trei ore, perioada in care barbatul nu si-a dat seama ca era victima unei fraude bine planificate. Abia dupa finalizarea acestui interval de timp, si dupa ce a realizat ca toate masurile de securitate aplicate erau doar o farsa, barbatul a inteles ca fusese inselat.

Cum s-a produs accesul ilegal la sistemul bancar?
In urma anchetei, politistii au stabilit ca, prin metode sofisticate de manipulare, infractorul a reusit sa obtina informatii sensibile despre contul bancar al victimei si a avut acces la sistemul sau informatic prin intermediul aplicatiilor de control la distanta. Acest tip de atac se inscrie in categoria „phishing” avansat si „social engineering”, tehnici prin care infractorii manipuleaza victimele pentru a le face sa isi dezvaluie informatii sensibile sau sa efectueze actiuni care sa le permita accesul la conturi bancare sau date personale.

Masuri de prevenire a fraudelor bancare
Autoritatile recomanda cetatenilor sa fie extrem de vigilenti atunci cand primesc apeluri telefonice care solicita informatii personale sau detalii despre conturi bancare. Bancile nu solicita niciodata prin telefon sau prin alte canale neoficiale instalarea de aplicatii de remote-control sau furnizarea unor date sensibile, cum ar fi parole sau coduri de autentificare.



In plus, specialistii in securitate cibernetica sugereaza ca utilizatorii sa instaleze aplicatii de securitate pe telefoane si sa activeze autentificarea cu doi factori pentru a proteja conturile bancare online. In caz de suspiciune, se recomanda contactarea directa a bancii prin canale oficiale si refuzarea cererilor care vin din surse necunoscute.

Aceasta frauda sofisticata din Botosani subliniaza importanta educatiei in domeniul securitatii cibernetice si necesitatea unui comportament precaut in fata apelurilor telefonice sau mesajelor care pot parea de incredere, dar care sunt de fapt incercari de inselaciune. Autoritatile continua cercetarile in acest caz, iar politia recomanda tuturor utilizatorilor de servicii bancare sa fie constienti de aceste tehnici de frauda si sa ia masuri preventive adecvate.

Sursa: stirileprotv.ro

Foto: Freepik.com



Sondaj

Care e cel mai frumos stadion din Romania din cele nou construite?