Cum alegi un sistem de supraveghere IP

calendar_month 26 Aug 2014, 13:30
Camerele video IP sunt camere video digitale folosite pentru supraveghere care pot transmite informatia receptata atat prin retea cat si pe internet. Conceptul este relativ similar cu cel al unei camere web cu diferenta ca o camera web nu este conectata la alte camere sau la monitoare de supraveghere. In prezent, sistemele de supraveghere IP castiga rapid teritoriu in fata alternativelor analogice cu circuit inchis folosite pana in momentul actual. Skut.ro va invata cum sa alegeti sistemul de supraveghere IP in functie de nevoile specifice ale fiecarui client in parte.
Supravegherea IP este o solutie eficienta pentru orice tip de spatiu, inclusiv pentru afaceri, spatii comerciale si companii mari. In functie de alegerile facute legate de configuratia sistemului, inclusiv hardware, software si alte detalii, sistemele de supraveghere IP se potrivesc pentru aproape orice situatie.
Avantajele sistemelor de supraveghere IP
Inainte de a intra in detalii despre criteriile de selectie a tipului de produse potrivit pentru sistemul ce urmeaza sa fie realizat, trebuie subliniate cateva dintre avantajele care fac din sistemele de supraveghere IP o investitie de viitor. Acest tip de sisteme de supraveghere video este mult mai flexibil decat vechile sisteme analog, dar si mult mai eficient:
- Camerele IP se pot conecta la internet transmitand imagini in timp real;
- Camerele IP pot fi setate pentru a trimite email cu imaginile in cazul in care alarmele au fost declansate;
- Camerele IP vin si in varianta wireless, excelenta pentru nevoi dinamice de supraveghere;
- Sistemele video IP nu sunt limitate pe numar de unitati;
- Pe termen lung sistemul este mult mai performant si mai economic datorita faptului ca infrastructura este mai simpla, iar nevoia de a achizitiona monitoare speciale dispare, imaginile putand fi urmarite de pe orice dispozitiv cu conexiune la internet;
- Sistemul de supraveghere IP poate fi extins oricand este nevoie cu camere in plus spre deosebire de cel analog care este limitat la un numar fix de camere dictat de tipul de hardware ales.
Sistemele de supraveghere IP trebuie alese:
1. In functie de locatia pe care doriti sa o supravegheati. Primul detaliu la care este important sa va ganditi atunci cand alegeti sistemul de supraveghere IP este locatia. In conditia in care camerele vor fi folosite pentru a monitoriza spatii deschise precum parcari sau curti interioare si sunt expuse intemperiilor este important ca acestea sa fie rezistente, bine aparate si sa aiba protectie corespunzatoare pentru conditiile de vreme la care vor fi expuse (ploaie, inghet, caldura extrema, praf, umezeala etc) Producatorul ofera in general informatii complete legate de modul de folosire recomandat pentru fiecare tip de camera in parte. Exista camere de supraveghere IP special concepute pentru supraveghere exterioara si camere IP special concepute pentru supravegherea interioara care nu sunt rezistente le conditii extreme.
2. In functie de marimea zonei ce urmeaza sa fie supravegheata. Exista optiuni pentru instalarea camerelor in locatii fixe pentru a supraveghea spre exemplu un bancomat sau camere care trebuie sa monitorizeze in permanenta o zona mai extinsa, pentru care este nevoie de lentile cu unghi larg. Inainte de a achizitiona camerele pentru sistemul de supraveghere IP se recomanda discutia cu specialistii in domeniul pentru a determina daca este de preferat o camera cu lentile fixe sau una cu lentile ajustabile care isi pot schimba aria de acoperire in functie de necesitate. Camerele cu lentile ajustabile pot fi setate pentru a-si schimba unghiul in functie de anumiti factori declansatori precum o alarma, fiind extrem de eficiente pentru supraveghere.
3. In functie de calitatea imaginii si lumina. Calitatea imaginii este foarte importanta in mod special in functie de conditiile de iluminat. Camerele exterioare nu sunt singurele camere afectate de conditiile de iluminat. Si camerele de interior pot fi afectate de lumina puternica provenita de la ferestre sau de zone de umbra. In functie de scopul pentru care este utilizata camera, o rezolutie mai mare poate sau nu fi necesara. Spre exemplu, o camera care are ca scop supravegherea video a clientilor care intra si ies dintr-un magazin nu are nevoie de o rezolutie prea mare. Pentru camerele care urmeaza sa inregistreze in principal in conditii slabe de lumina sau pe timp de noapte SKUT.ro recomanda alegerea unei camere cu LED-uri infrarosii.
4. In functie de producator. Producatorul devine extrem de important in mod special daca se doreste integrarea produselor achizitionate intr-un sistem deja existent. Pentru compatibilitate maxima se recomanda folosirea produselor de la acelasi producator. De asemenea diversi producatori sunt recunoscuti pentru produse excelente in diverse categorii. Se recomanda documentarea si citirea recenziilor pentru produsele producatorului respectiv pentru a decide daca acesta este cea mai buna de alegere pentru tipul de sistem pe care clientul intentioneaza sa il foloseasca la locatie.
5. In functie de tipul de sistem, cu fir sau wireless. Odata cu aparitia tehnologiei de supraveghere video IP, variantele de camere wireless au inceput si ele sa fie din ce in ce in ce mai folosite. Avantajul principal al acestora este flexibilitatea. Un sistem wireless poate fi reconfigurat in orice moment fara a fi nevoie sa se apeleze la specialisti. Clientul poate muta singur camerele creand un sistem de supraveghere flexibil si usor adaptabil la diverse nevoi de supraveghere. Pe de alta parte, daca nu se preconizeaza ca va fi nevoie ca camerele sa fie mutate iar sistemul gandit este unul fix, se recomanda totusi instalarea unor camere cu fir care sunt in principal mai ieftine. Daca se opteaza pentru sisteme cu fir trebuie tinut cont de distanta dintre NVR si camere si de tipul de cablu pentru care se opteaza. (FTP/UTP/fibra optica).
Noutati




