Primul sistem de certificare de securitate cibernetica la nivelul UE pentru a face spatiul digital european mai sigur
Comisia a adoptat astazi primul sistem european de certificare de securitate cibernetica, in conformitate cu Regulamentul UE privind securitatea cibernetica.
Sistemul ofera un set de norme si proceduri la nivelul intregii Uniuni cu privire la modul de certificare a produselor TIC pe parcursul ciclului lor de viata, facandu-le astfel mai fiabile pentru utilizatori.
Certificarea ofera o recunoastere oficiala a faptului ca produsele TIC pot fi fiabile pentru a proteja atat hardware-ul, cat si software-ul pe care cetatenii le utilizeaza zilnic.
Thierry Breton, comisarul pentru piata interna, a declarat:
Intr-un peisaj extrem de dinamic al amenintarilor la adresa securitatii cibernetice, facem eforturi pentru a ne spori rezilienta cibernetica colectiva.
Astazi lansam un nou cadru pentru a ne asigura ca produsele pe care le utilizam in unele dintre cele mai sensibile medii, cum ar fi routerele si cartile de identitate, sunt sigure din punct de vedere cibernetic.
Dorim ca cetatenii, intreprinderile si sectorul public sa poata avea incredere in produsele pe care se bazeaza pentru a-si securiza retelele si pentru a furniza servicii publice sensibile.
Sistemul voluntar va completa Actul privind rezilienta cibernetica, care introduce cerinte obligatorii in materie de securitate cibernetica pentru toate produsele hardware si software din UE.
Acest pas important contribuie la promovarea pozitiei de lider mondial a Europei in domeniul digital. In plus, sistemul va stimula, de asemenea, punerea in aplicare a Directivei NIS 2.
Sistemul va fi publicat in curand in Jurnalul Oficial al UE si va intra in vigoare la 20 de zile de la publicare.
Odata cu publicarea sistemului de certificare in Jurnalul Oficial, Comisia va publica, de asemenea, primul program de lucru continuu la nivelul Uniunii pentru certificarea europeana de securitate cibernetica.
Prezentul document stabileste o viziune strategica si reflectii cu privire la posibile domenii pentru viitoarele sisteme europene de certificare a securitatii cibernetice, avand in vedere recentele evolutii legislative si ale pietei.
Sistemul adoptat se bazeaza pe proiectele elaborate de Agentia Uniunii Europene pentru Securitate Cibernetica (ENISA) in stransa cooperare cu expertii din sector si cu statele membre, dupa discutii tehnice si juridice, precum si dupa consultari publice.




