Ce este securitatea in cloud
calendar_month 02 Aug 2023, 18:00


Siguranta in cloud, cunoscuta si sub numele de securitate in cloud computing, reprezinta ansamblul de masuri si practici concepute pentru a proteja datele, aplicatiile si infrastructura gazduite in mediul cloud. Cloud computing-ul ofera o gama larga de beneficii, dar aduce si o serie de provocari din punct de vedere al securitatii, deoarece datele si serviciile sunt pastrate in centre de date si accesate prin intermediul internetului.

Iata cateva aspecte esentiale ale securitatii in cloud:

Criptarea datelor

Criptarea este o tehnica esentiala pentru protejarea datelor stocate in cloud. Prin criptarea datelor, informatiile sunt codificate si pot fi accesate doar de catre utilizatori autorizati, cu chei de decriptare adecvate.

Autentificarea si autorizarea

Asigurarea unei bune autentificari si autorizari a utilizatorilor este cruciala. Folosind masuri precum autentificarea cu doi factori (2FA), se pot preveni accesurile neautorizate la conturile si datele din cloud.

Securitatea retelei

Mediul cloud necesita o infrastructura de retea bine securizata, pentru a proteja datele in tranzit si pentru a preveni atacurile cibernetice, cum ar fi atacurile de tip "man-in-the-middle".

Protectia impotriva amenintarilor cibernetice

Cloud-ul trebuie sa fie protejat impotriva unor amenintari diverse, precum malware, ransomware, atacuri DDoS (Distributed Denial of Service) etc. Utilizarea de solutii de securitate actualizate si monitorizarea constanta sunt esentiale.

Izolarea resurselor

Furnizorii de servicii cloud ar trebui sa ofere mecanisme solide de izolare a resurselor intre clienti, pentru a evita accesul neautorizat la datele altor utilizatori.

Backup si recuperare

Implementarea unor politici adecvate de backup si recuperare a datelor este importanta pentru a putea face fata situatiilor de pierdere a datelor sau de avarii ale sistemului.

Conformitatea si reglementarile

In functie de sectorul de activitate si regiune, anumite standarde si reglementari pot fi impuse in legatura cu securitatea datelor si a informatiilor in cloud.

Monitorizarea si auditarea

Monitorizarea activitatilor si auditarea sistemelor din cloud sunt esentiale pentru a detecta comportamente suspecte si pentru a preveni incidentele de securitate.

Este important sa intelegem ca securitatea in cloud este o responsabilitate impartita intre furnizorul de servicii cloud si utilizatorii sai. Furnizorii de servicii cloud ofera masuri de securitate la nivel de infrastructura si platforma, in timp ce utilizatorii trebuie sa-si asigure ca aplicatiile si datele lor sunt bine protejate si ca respecta practicile de securitate adecvate.

sursa foto: pixabay.com