hit.ro  »  IT  »  Sisteme de Securitate  »  Care sunt metodele de protectie si securizare a sistemelor si retelelor

Care sunt metodele de protectie si securizare a sistemelor si retelelor

calendar_month 29 Iun 2023, 13:43

In acest articol ne vom referi la cele mai comune metode si tehnologii care protejeaza si securizeaza sistemele si retelele.

Exista o serie de metode si tehnologii disponibile pentru protejarea si securizarea sistemelor si retelelor. Iata cateva dintre cele mai comune metode utilizate:

Firewall

Un firewall este un dispozitiv hardware sau software care controleaza si filtreaza traficul de retea, permitand doar conexiunile autorizate si blocand traficul nedorit sau periculos.

Criptare

Criptarea este procesul de convertire a datelor intr-o forma ilegibila, astfel incat sa poata fi citite doar de persoanele autorizate care detin cheia de decriptare. Aceasta protejeaza datele confidentiale si comunicarile impotriva interceptarii si accesului neautorizat.

Autentificare si autorizare

Autentificarea se refera la procesul de verificare a identitatii unui utilizator pentru a confirma ca acesta este cine pretinde a fi, in timp ce autorizarea implica acordarea de permisiuni si privilegii specifice utilizatorilor autentificati, in functie de nivelul lor de acces si de rolul lor in sistem.

Actualizari si patch-uri de securitate

Sistemele si aplicatiile trebuie mentinute actualizate cu cele mai recente patch-uri si actualizari de securitate pentru a remedia vulnerabilitatile cunoscute si pentru a preveni exploatarea acestora de catre atacatori.

Securitatea fizica

Protejarea sistemelor si a retelelor nu se limiteaza doar la securitatea electronica. Masuri precum controlul accesului fizic in cladiri, utilizarea camerelor de supraveghere si protejarea echipamentelor hardware impotriva furtului sau daunelor fizice sunt, de asemenea, importante.

Sisteme de detectie si prevenire a intruziunilor (IDS/IPS)

Aceste sisteme monitorizeaza traficul de retea in timp real pentru a detecta si a preveni activitatile suspecte sau neautorizate. IDS-ul (sistem de detectare a intruziunilor) alerteaza cu privire la posibilele intruziuni, in timp ce IPS-ul (sistem de prevenire a intruziunilor) intervine activ pentru a bloca sau a limita accesul neautorizat.

Back-up si recuperare a datelor

Realizarea de copii de siguranta periodice ale datelor importante si dezvoltarea unui plan de recuperare in cazul unui incident de securitate sau al unui defect de sistem poate ajuta la minimizarea impactului si la restaurarea rapida a serviciilor.

Monitorizarea si inregistrarea activitatii

Inregistrarea si monitorizarea activitatii in sistem si in retea pot ajuta la detectarea si investigarea potentialelor amenintari sau incalcari de securitate. Logs-urile si auditurile de securitate pot furniza informatii valoroase despre evenimentele din retea si despre activitatea utilizatorilor.

Educatie si constientizare

Oamenii sunt adesea cea mai vulnerabila veriga in lantul de securitate. Educatia si constientizarea utilizatorilor cu privire la practicile de securitate, cum ar fi crearea de parole puternice, evitarea clicurilor pe link-uri si atasamente suspecte sau recunoasterea schemelor de phishing, pot contribui la reducerea riscurilor de securitate.

Acestea sunt doar cateva exemple de metode de protectie si securizare utilizate in sistemelor si retelelor. Este important sa se adopte o abordare cuprinzatoare si stratificata a securitatii, folosind mai multe niveluri de protectie pentru a reduce riscurile si a proteja informatiile si resursele critice.sursa foto: pixabay.com

 

Sondaj

Ce jocuri vor avea cel mai mare succes anul acesta?