Bitdefender: utilizatorii romani de Android, tinta unui nou virus de tip ransomware

calendar_month 26 Mai 2015, 13:45
Bitdefender a detectat, saptamana trecuta, peste 15.000 de e-mail-uri de tip spam ce contin fisiere sau arhive infectate, originare de la servere localizate in Ucraina. Dintre acestea mai mult de 1000 tintesc utilizatori romani.
Utilizatorii sistemului de operare Android risca sa li se blocheze dispozitivele mobile si continutul acestora de catre un virus de tip ransomware, care solicita o rascumparare de 500 de dolari pentru deblocarea terminalelor.
Pretinzand ca este o actualizare a Adobe Flash Player, virusul se descarca si se instaleaza ca un player video.

Cand utilizatorul incearca sa il ruleze apare un mesaj de eroare fals.
Dupa ce apasa "OK" ca sa continue, utilizatorii observa o falsa avertizare de la FBI (Biroul Federal de Investigatii al SUA), pe care nu o pot evita prin inchiderea ferestrei.
Avertizarea informeaza utilizatorii ca au incalcat legea, accesand pagini cu continut pornografic. Pentru a face mesajul mai credibil, hackerii au adaugat capturi foto ale asa-zisului istoric al site-urilor vizitate anterior.
Avertismentul cauta sa provoace si mai multa teama in randul utilizatorilor si pretinde ca ar detine capturi ale fetelor victimelor si ar cunoaste si locul unde se afla.
Cumparati de la eMag solutii de securitate Bitdefender
Specialistii Bitdefender va sfatuiesc sa:
- Nu instalati niciodata aplicatii provenite din surse nesigure! Android blocheaza din start instalarea aplicatiilor din afara Play Store, insa exista situatii cand utilizatorii sunt constransi sa modifice setarile (de exemplu, cand folosesc alte surse din afara magazinului Play). Daca e posibil, lasati aceasta optiune in starea initiala.
- Asigurati-va prin back-up datele de pe terminal, fie in cloud sau pe un dispozitiv extern.
- Folositi o solutie de securitate pentru Android, actualizati-o in mod constant si permiteti-i acesteia sa ruleze frecvent scanari.
- Respectati bunele practici legate de navigarea pe internet. Evitati navigarea pe pagini cu continut riscant, dar si accesarea linkurilor si fisierelor atasate provenit din surse nesigure.
- Folositi un filtru pentru a reduce numarul e-mail-urilor infectate de tip spam, care ajung in inbox.
Noutati




