hit.ro  »  IT  »  Sisteme de Securitate  »  Bitdefender: "Mii de romani, victime pe internet in disputa dintre Rusia si Ucraina"

Bitdefender: "Mii de romani, victime pe internet in disputa dintre Rusia si Ucraina"

calendar_month 02 Sep 2014, 13:00
Bitdefender avertizeaza ca zeci de mii de calculatoare din Europa de Est si Asia au cazut victime unui atac cibernetic care indeamna patriotii rusi sa razbune Rusia, tinta unor sanctiuni economice impuse de statele occidentale in urma crizei ucrainene.
Potrivit expertilor Bitdefender, "Romania este pe locul noua in topul tarilor infectate, cu mai bine de o mie de infectii cu virusul de tip Troian numit Kelihos, care instaleaza in computerul-victima un set de fisiere .dll si .sys legitime, pentru a intercepta traficul.
Troianul comunica cu centrul de control si comanda printr-o conexiune de tip HTTP pentru a primi instructiuni. Mai mult, calculatoarele compromise devin la randul lor surse de atac si infecteaza alte calculatoare."
Utilizatorii care acceseaza link-urile primite pe email de la grupul de pretinsi hackeri sunt pacaliti ca participa la un asa-zis atac cibernetic impotriva site-urilor apartinand agentiilor si institutiilor guvernamentale implicate in campania impotriva Rusiei.

Mesajul in limba rusa primit in emailurile infectate este urmatorul: "Noi, un grup de hackeri din Federatia Rusa, suntem ingrijorati de sanctiunile pe care tarile din Vest le-au impus tarii noastre. Accesati aplicatia noastra care va ataca, in secret, agentiile guvernamentale din tarile care au adoptat aceste sanctiuni".
Ciudat este ca peste 40% dintre serverele infectate sunt localizate in Ucraina, dar victime au cazut si rusi, coreeni, thailandezi sau indieni, conform datelor Bitdefender.
De precizat este ca PC-urile infectate fac parte din reteaua botnet-ului Kelihos, o retea descoperita cu 4 ani in urma.
Cumparati de la eMag solutii de securitate Bitdefender 

Sondaj

Care credeti ca este cel mai asteptat film din 2024?