hit.ro  »  IT  »  Sisteme de Securitate  »  Atentie! O aplicatie ascunsa dezactiveaza actualizarile automate Windows pe laptopurile Samsung!

Atentie! O aplicatie ascunsa dezactiveaza actualizarile automate Windows pe laptopurile Samsung!

calendar_month 24 Iun 2015, 18:11
Daca aveti un laptop cu Windows de la Samsung, atunci trebuie sa stiti ca producatorul a instalat pe portabile, fara sa va informeze, o aplicatie care blocheaza actualizarile automate ale sistemului de operare al Microsoft, in favoarea update-urilor proprii.
Aplicatia Disable_Windowsupdate.exe nu vine din fabrica, ci se instaleaza automat ulterior, fara ca userul sa fie notificat, dupa ce se descarca pe portabile de pe un server non-HTTP (nesecurizat!).
Odata instalata, aplicatia, care este semnata de Samsung, dezactiveaza, tot fara sa anunte utilizatorii, update-urile automate ale Windows-ului.

Aplicatia a fost descoperita, din intamplare, de catre Patrick Barker, Microsoft MVP, in timp ce incerca sa determine cauza blocarii actualizarilor pe un laptop Samsung. Barker a apelat inclusiv la suportul tehnic Samsung si a obtinut si cateva raspunsuri interesante. Se pare ca pachetul Disable_Windowsupdate.exe este instalat de catre companie pentru a preveni posibile incompatibilitati cu hardware-ul laptopurilor Samsung. Cel putin asta este explicatia pe care a primit-o Patrick Barker. Nu stim deocamdata ce laptopuri ale Samsung sunt vizate de aplicatia respectiva si nici daca producatorul va renunta la aceasta practica deloc transparenta ce ar putea atrage compania intr-un scandal de proportii. Oricum, probabil ca o reactie oficiala din partea companiei sud-coreene este iminenta.
Din pacate, Samsung nu este singura companie care recurge la instalarea unor aplicatii fara consimtamantul utilizatorilor. Intr-un caz similar, insa mult mai grav, a fost implicat producatorul Lenovo, la inceputul acestui an - detalii AICI.
Sursa: Bsodanalysis via The Next Web 

Sondaj

Care este prima versiune de Windows pe care ati folosit-o?