hit.ro  »  IT  »  Sisteme de Securitate  »  Atentie! iPhone-urile si iPad-urile cu jailbreak sunt tinta unei campanii malware agresive

Atentie! iPhone-urile si iPad-urile cu jailbreak sunt tinta unei campanii malware agresive

calendar_month 22 Apr 2014, 13:30
Cercetatorii in securitate au descoperit recent ca utilizatorii de dispozitive iOS cu jailbreak sunt tinta unei camapanii agresive cu malware care se concretizeaza prin furtul parolelor si datelor de autentificare Apple.
Noul malware detectat de companiile de securitate a fost numit unflod (dupa numele librariei de sistem), iar primele "simptome" au fost semnalate de unii utilizatori de iDevice-uri care au apelat la modificarea sistemului de operare de la Apple (jailbreak). Device-urile infectate au probleme de functionare, se restarteaza sau se blocheaza.
De precizat este faptul ca malware-ul care afecteaza iDevice-urile este ascuns intr-un tool ce promite customizarea gadgeturilor. Cu alte cuvinte, malware-ul nu provine direct din Cydia, dar ajunge pe gadgeturile cu iOS daca userii adauga in magazinul alternativ un URL pentru includerea unei noi surse de aplicatii.

Cei care au identificat problema mai afirma ca malware-ul este dedicat iDevice-urilor la care s-a realizat jailbreak pentru 32 de biti, iar versiunile pe 64 biti nu sunt afectate de codul malitios. Cu alte cuvinte, malware-ul nu ar trebui sa influenteze in niciun fel iPhone 5S, iPad Air sau iPad mini 2.

Pentru utilizatorii care cred ca au gadgeturile infectate cu malware-ul amintit mai sus exista posibilitatea sa verifice acest lucru si chiar sa incerce sa elimine problema. Tot ceea ce trebuie sa faceti in cazul in care aveti probleme este sa cautati in "/Library/MobileSubstrate/DynamicLibraries" fisierul "Unflod.dylib" si sa incercati sa il stergeti. Din pacate, spun cei care au identificat problema, certitudinea ca veti scapa de malware exista doar daca faceti un restore al iDevice-ului, chiar daca asta inseamna ca pierdeti jailbreak-ul.
Indiferent ce solutie alege userul pentru a scapa de acest malware, specialistii in securitate recomanda si schimbarea parolei Apple ID.
Sursa: Arstechnica
Pentru mai multe detalii si alte posibile solutii de eliminare a Unflod, accesati NakedSecurity (Sophos) 

Sondaj

Ce cadou ti-ar placea sa primesti?