Alegerea unui DVR pentru camere de supraveghere
1/16971
calendar_month 05 Mar 2019, 14:08
Camere de supraveghere necesita un echipament de inregistrare care sa transmita si sa arhiveze imaginile captate. Inregistratoarele video digitale, cunoscute drept DVR-uri, au evoluat de-a lungul timpului de la vechile modele VCR, ajungand pana la actualele NVR-uri. NVR provine de la network video recorder sau inregistrator video de retea. Acesta reprezinta evolutia ultimilor ani si viitorul tehnologic. Intre DVR si NVR exista numeroase similitudini, precum si diferente majore. De aceea, vom incerca sa explicam pe rand ce inseamna DVR, NVR, XVR, tocmai pentru a usura decizia de cumparare a unei persoane aflate in cautarea unui sistem de supraveghere.
Termenul de DVR, digital video recorder, exista de la inceputurile sistemelor de supraveghere. O lunga perioada de timp, de peste 10 ani, DVR-ul a constituit inregistratorul folosit pentru camerele de supraveghere analogice. Camerele analogice, CCTV, isi au radacinile in sistemul de televiziune cu circuit inchis. Rezolutia maxima suportata era D1 sau 720 x 480 pixeli. Aceasta era rezolutia standard ce putea fi inregistrata si redata pe un monitor.
O data cu evolutia tehnologica din ultimii 4-5 ani, DVR-ul a dobandit caracteristici superioare. Aparitia sistemelor HD, formate din camere AHD sau HDCVI sau TVI, a condus la dezvoltarea unor DVR-uri care sa suporte rezolutii tot mai mari.
Prin comparatie, un NVR a beneficiat dintotdeauna de rezolutii de minim 720P. Si in cazul acestui echipament tehnologia si-a spus cuvantul, ajungand in prezent la rezolutii uluitoare de pana la 12MP. De departe constituie o imbunatatire a sistemelor bazate pe DVR. Cu cat rezolutia creste, cu atat imaginea redata este mai clara, mai detaliata. Trebuie retinut ca la un NVR pot fi conectate doar camere IP.
Combinarea celor doua tipuri de camere supraveghere, HD si IP, a dat nastere actualului tip de inregistrator, XVR, intalnit si ca pentabrid. XVR-ul reuneste sub o singura carcasa toate tipurile de camere, respectand totodata schema de functionare stabilita de fiecare producator in parte.
Camerele IP sunt compatibile cu inregistratoarele video de retea. Fara indoiala, beneficiile oferite de noile tehnologii le depasesc pe cele ale vechilor DVR-uri. Camerele IP transmit semnal nativ digital, prin urmare imaginea obtinuta prin NVR va fi la fel sau chiar mai buna decat exprima realitatea. Spre deosebire de variantele traditionale, sistemele de supraveghere IP sunt flexibile, usor scalabile si suporta inclusiv camere wireless, fapt ce conduce la o conexiune rapida intre componente.
DVR-ul este limitat de numarul de camere conectate, precum si de distanta dntre camere si DVR. Pe piata sunt disponibile cateva tipuri de DVR-uri, si anume DVR de 4 canale, DVR 8 canale, DVR 16 canale sau DVR 32 sau 64 canale. Pentru a vedea camerele prin internet, acestea vor trebui neaparat conectate la DVR. El este cel care face legatura intre camere si vizualizarea pe telefonul mobil.
Conectarea camerelor HD sau analogice la DVR se face prin cablu coaxial. Extinderea sistemului nu poate fi realizata, intrucat o data ocupate mufele BNC de pe spatele DVR-ului, montarea altor camere se va face prin conectarea lor la un alt DVR sau prin schimbarea celui vechi cu unul cu mai multe canale. De asemenea, cu noile tehnologii AHD, CVI, TVI distanta maxima pana la care pot fi conectate camerele cu DVR-ul ajunge pana la 500M. Pe aceasta distanta calitatea semnalului ramane neschimbata.
Avantajul unui NVR consta in posibilitatea de conectare a mai multor camere, fara a fi necesar sa inlocuiti inregistratorul. Un NVR poate fi prezentat ca suportand 4 camere de rezolutie 8MP, insa daca optati pentru camere full HD 1080P, numarul maxim admis de NVR poate ajunge pana la 8 sau 9, in functie de model si producator. Pe de alta parte, nu orice camera IP va fi compatibila 100% cu orice NVR. Pentru compatibilitate garantata este de preferat sa alegeti echipamente de la acelasi producator. Cea mai des intalnita incompatibilitate tine de inregistrarea la detectia de miscare. Pentru unii utilizatori acest aspect nu reprezinta un impediment major, ei alegand sa inregistreze continuu.
DVR-urile hibride, tribride, pentabride, XVR-urile suporta atat camere IP, cat si camere analogice. Sunt preferate de cei care doresc sa isi upgradeze sistemul de supraveghere treptat, fara a fi nevoiti sa inlocuiasca totul dintr-odata.



Apelati cu incredere la magazinul online www.1CCTV.ro. Experienta de peste 20 de ani, alaturi de miile de client multumiti, l-au transformat in unul din cele mai cautate site-uri de specialitate. Orice proiect isi va gasi solutia sub atenta indrumare a personalului calificat.

Sondaj

Care credeti ca a fost cel mai asteptat film din 2024?