Un peisaj in schimbare: anul 2020 prezinta o schimbare globala in amenintarile malware asupra sectorului financiar
7/7567
calendar_month 02 Apr 2021, 13:58
Potrivit unui nou raport Kaspersky, peisajul amenintarilor financiare a cunoscut un an pandemic care a schimbat regulile jocului. In raportul intitulat Financial Cyberthreats in 2020, s-a constatat ca, in timp ce volumul general al amenintarilor prin PC-uri sau telefoane mobile a scazut in aceasta perioada, expertii Kaspersky au observat ca atacatorii cibernetici folosesc tehnici de propagare noi si avansate. Geografia atacurilor a devenit mai diversificata si mai extinsa - in special din perspectiva malware-ului financiar propagat pe dispozitivele mobile.
Pe o ruta traditional profitabila pentru infractori, aceste evolutii si accentul semnificativ pus pe dispozitivele mobile reprezinta o schimbare de abordare. Programele malware ce vizau aplicatiile bancare (Mobile bankers) au avut un impact deosebit, fiind un tip de malware conceput pentru a fura datele personale ale utilizatorilor sau chiar fonduri din conturile acestora.
In 2019, cele 10 tari cu cel mai mare procent de utilizatori care se confruntau cu programe malware pentru Android erau:

Tari cu cel mai mare procent de utilizatori care s-au confruntat cu incidente de malware bancar pe Android in 2019
In 2020, situatia s-a schimbat complet, iar expertii Kaspersky raporteaza ca toate tarile vizate si-au schimbat locul pe aceasta diagrama. Rusia, lider de multa vreme in aceasta categorie, a coborat pe locul sapte in 2020. In acelasi timp, Japonia si Taiwan, absente de pe lista tarilor afectate in 2019, au avansat rapid, ocupand primele doua locuri.

Tari cu cel mai mare procent de utilizatori care au inregistrat incidente de malware bancar pe Android in 2020
"In 2020, am observat ca o serie de tari noi devin un focar pentru infectiile cibernetice. Cel mai clar exemplu in acest sens este Japonia, care s-a confruntat cu un val de atacuri ale troianului bancar Wroba.g. Partea importanta in aceste cazuri este ca majoritatea acestor atacuri pot fi prevenite. Prin urmare, indemnam utilizatorii sa acorde o atentie deosebita atunci cand efectueaza tranzactii financiare cu ajutorul aplicatiilor mobile", spune Victor Chebyshev, expert in securitate la Kaspersky.
Pentru a se proteja de malware-ul financiar, expertii Kaspersky sfatuiesc utilizatorii sa ia urmatoarele masuri:


  • Instalati numai aplicatii provenite din surse reale si de incredere, cum ar fi magazinele oficiale


  • Verificati ce permisiuni solicita aplicatia - daca acestea nu corespund functiilor programului, atunci ar trebui sa fie blocate


  • Instalati o solutie de securitate de incredere, cum ar fi Kaspersky Security Cloud, pentru a va proteja impotriva unei game largi de amenintari cibernetice financiare


  • Instalati in permanenta cele mai recente actualizari si patch-uri pentru software-ul existent


Pentru a afla mai multe despre malware-ul financiar si rezultatele detaliate din raportul, Financial Cyberthreats in 2020, accesati Securelist.com.