Securitate cibernetica: Ce tipuri de amenintari cibernetice exista?
3/35029
calendar_month 27 Iun 2023, 12:05

Securitatea cibernetica se refera la protejarea sistemelor informatice, retelelor si datelor impotriva amenintarilor si atacurilor cibernetice. Exista o varietate de amenintari cibernetice cu care trebuie sa ne confruntam in era digitala. Iata cateva dintre cele mai comune tipuri de amenintari cibernetice:

Malware

Aceasta este o abreviere a termenului "software malware" (software rau intentionat) si include virusi, troieni, viermi si ransomware. Aceste programe informatice sunt concepute pentru a infecta, distruge sau prelua controlul sistemelor si datelor.

Atacuri de tipul phishing

Acestea sunt e-mailuri sau mesaje false care pretind a fi de la o sursa de incredere (de exemplu, o banca sau o companie cunoscuta) si incearca sa obtina informatii personale sau financiare de la utilizatori.

Atacuri de tipul DDoS (Distributed Denial of Service)

Acest tip de atac consta in suprasolicitarea unui server sau a unei retele prin trimiterea unui numar mare de cereri, astfel incat serviciul sa devina inaccesibil pentru utilizatori legitimi.

Atacuri de tipul Man-in-the-Middle (MitM)

In aceste atacuri, un atacator intercepteaza si modifica comunicatiile intre doua parti legitime, facandu-le sa creada ca comunica direct unul cu celalalt, in timp ce atacatorul se afla intre ei si poate accesa sau modifica datele transmise.

Furtul de identitate

Acesta implica obtinerea si utilizarea frauduloasa a informatiilor personale ale unei persoane, cum ar fi nume, adresa, numar de card de credit sau numere de asigurare sociala, in scopul comiterii de infractiuni sau fraude financiare.

Exploatarea vulnerabilitatilor de securitate

Atacatorii pot profita de vulnerabilitati si defecte ale sistemelor, aplicatiilor sau retelelor pentru a obtine acces neautorizat, a compromite datele sau a lansa alte tipuri de atacuri.

Acestea sunt doar cateva exemple de amenintari cibernetice. Tehnologia evolueaza rapid, ceea ce inseamna ca noi amenintari pot aparea in mod constant. Pentru a proteja sistemele si datele impotriva acestor amenintari, este important sa se implementeze masuri solide de securitate cibernetica, cum ar fi actualizarea software-ului, utilizarea de parole puternice, criptarea datelor si formarea utilizatorilor pentru a recunoaste si a evita potentialele amenintari.

sursa foto: pixabay.com