Peste jumatate dintre victimele afectate de ransomware platesc rascumpararea, dar doar unui sfert dintre acestea li se returneaza datele complete
calendar_month 31 Mar 2021, 14:03
Peste jumatate (56%) dintre victimele afectate de ransomware au platit rascumpararea pentru a restabili accesul la datele lor, pe parcursul anului trecut, potrivit unui studiu global realizat de compania securitate Kaspersky, care a chestionat 15.000 de consumatori. Cu toate acestea, pentru 17% dintre victime, plata rascumpararii nu a garantat returnarea datelor furate. Pe masura ce publicul intelege potentialele amenintari cibernetice, exista motive semnificative de a aborda aceasta lupta impotriva ransomware-ului cu optimism.
Ransomware este un tip de malware pe care infractorii cibernetici il folosesc pentru a extorca bani. Acesta restrictioneaza accesul la date pana la plata rascumpararii, utilizand criptarea sau blocand utilizatorii. Raportul Kaspersky, „Consumer appetite versus action: The state of data privacy amid growing digital dependency”, a constatat ca, pentru aproximativ un sfert dintre respondenti (26%), pierderea financiara estimata a fost mai mica de 100 USD, dar pentru 9%, costurile totale sunt intre 2.000 si 4.999 USD.
Procentul victimelor care au platit rascumpararea pentru a primi din nou acces la datele lor, pe parcursul anului trecut, a fost cel mai ridicat in randul celor cu varste cuprinse intre 35 si 44 de ani, doua treimi dintre acestia (65%) recunoscand ca au platit. Facand o comparatie, putin peste jumatate (52%) dintre cei cu varste cuprinse intre 16 si 24 de ani si doar 11% dintre cei cu varsta peste 55 de ani au recurs la aceasta abordare, ceea ce arata ca utilizatorii mai tineri au mai multe sanse sa plateasca o rascumparare decat cei peste 55 de ani.
Plata rascumpararii datelor in randul utilizatorilor care au experimentat un incident de ransomware, in functie de varsta
Indiferent daca au platit sau nu, doar 29% dintre victime au reusit sa primeasca toate fisierele criptate sau blocate in urma unui atac. Jumatate (50%) au pierdut doar cateva dintre fisiere, 32% au pierdut o cantitate semnificativa, iar 18% au pierdut un numar mic de fisiere. Intre timp, 13% dintre cei care au experimentat un astfel de incident si-au pierdut aproape toate datele.
„Aceste date arata ca am identificat un procent semnificativ de utilizatorii care au platit o rascumparare pentru datele lor in ultimele 12 luni. Dar predarea banilor nu garanteaza returnarea datelor sinu face altceva decat sa incurajeze infractorii cibernetici sa continue cu aceasta practica. Prin urmare, recomandam intotdeauna celor afectati de ransomware sa nu plateasca, deoarece acesti bani sustin acest sistem infractional", comenteaza Marina Titova, Head of Consumer Product Marketing la Kaspersky. „Cel mai bine ar fi sa se asigure ca investesc de la bun inceput in protectia si securitatea dispozitivelor personale si ca realizeaza un backup in mod regulat al tuturor datelor. Acest lucru va face ca atacul in sine sa fie mai putin interesant sau profitabil pentru infractorii cibernetici, reducand utilizarea practicii si conturand un viitor mai sigur pentru utilizatorii web.”
In prezent, aproximativ patru din 10 (39%) dintre cei chestionati au afirmat ca erau constienti de pericolul reprezentat de ransomware, in ultimele 12 luni. Este important ca acest numar sa creasca, pe masura ce lucrul de la distanta devine tot mai raspandit. Pentru a-i ajuta pe oameni sa se protejeze pe masura ce invata mai multe despre aceasta forma de atac cibernetic, este vital sa inteleaga la ce trebuie sa fie atenti si ce sa trebuie faca daca intampina astfel de situatii.
Kaspersky recomanda urmatoarele:
• Nu platiti rascumpararea daca unul dintre dispozitivele dumneavoastra a fost blocat. Plata unor rascumparari incurajeaza criminalii cibernetici sa-si continue practicile. Mai bine contactati autoritatile locale si raportati atacul.
• Incercati sa aflati numele troianului ransomware. Aceste informatii pot ajuta expertii in securitate cibernetica sa decripteze amenintarea si sa pastreze accesul la fisierele dumneavoastra.
• Accesati noransom.kaspersky.com pentru a gasi cele mai recente decriptoare, instrumente de eliminare a ransomware-ului si informatii despre protectia impotriva ransomware-ului.
• Evitati sa faceti clic pe linkuri in e-mailuri spam sau pe site-uri web necunoscute si nu deschideti fisiere din e-mail de la expeditori care nu prezinta incredere.
• Nu introduceti niciodata in computer USB-uri sau alte dispozitive de stocare daca nu stiti de unde provin.
• Protejati-va computerul de ransomware cu o solutie completa de securitate pe internet, cum ar fi Kaspersky Internet Security.
• Faceti o copie de rezerva a dispozitivelor, astfel incat datele dumneavoastra sa ramana in siguranta, daca va confruntati cu un atac ransomware.
Pentru a citi raportul complet, accesati aceasta pagina.
Noutati