Kaspersky a identificat peste 5.000 de site-uri web de phishing legate de pandemie, inca de la inceputul acesteia
7/7673
calendar_month 11 Aug 2021, 23:07
Expertii Kaspersky au analizat e-mail-urile spam si paginile de phishing concepute pentru a fura datele de identificare ale utilizatorilor, pentru a intelege mai bine modul in care atacatorii cibernetici exploateaza provocarea epidemiologica din prezent.

Diverse oferte false de plata si testele COVID-19 la pret redus sunt printre cele mai frecvente scheme utilizate de infractorii cibernetici. Recent, anunturile de phishing legate de coduri QR false si certificatele de vaccinare necesare pentru acces la restaurante si evenimente publice au devenit si ele populare.

Un exemplu de site web de phishing care ofera masti
Activitatile de frauda legate de pandemie au atins apogeul in martie 2021. Cercetatorii Kaspersky au observat o usoara scadere in iunie, inainte ca infractorii cibernetici sa-si reintensifice eforturile. In cursul acestei luni, produsele Kaspersky au detectat si au blocat cu 14% mai multe site-uri web de phishing legate de pandemie decat in ‚Äč‚Äčluna mai.

„In majoritatea schemelor de frauda pe tema pandemiei, infractorii cibernetici urmaresc sa obtina date despre utilizatori. Phishing-ul este adesea utilizat in acest scop: accesezi un link dintr-un anunt sau e-mail si ajungi pe o pagina unde ti se cere sa introduci informatii personale si detalii ale cardului bancar. Odata ce au aceste informatii, atacatorii le pot folosi pentru a fura bani din conturile unei tinte. Daca vedeti un mesaj suspect legat de pandemie, va recomandam sa verificati intotdeauna daca informatiile provin dintr-o sursa oficiala si sa nu transmiteti niciodata datele dumneavoastra personale site-urilor suspecte”, spune Alexey Marchenko, Head of Content Filtering Methods Research la Kaspersky.

Din martie 2020 pana in iulie 2021, compania globala de securitate cibernetica a zadarnicit peste un milion de incercari ale utilizatorilor de a vizita aceste site-uri*.
Pentru a evita sa deveniti victima unei inselatorii, Kaspersky ofera urmatoarele sfaturi:
• Fiti sceptic cu privire la orice oferta sau promotie neobisnuit de generoasa;
• Nu accesati link-uri din e-mail-uri suspecte, mesaje text sau mesaje primite pe retelele sociale;
• Verificati intotdeauna autenticitatea oricarui site necunoscut pe care il vizitati;
• Utilizati o solutie de securitate fiabila, cum ar fi Kaspersky Security Cloud, care identifica link-urile si documentele periculoase si blocheaza site-urile de phishing.

*Date anonime bazate pe detectiile produselor Kaspersky din martie 2020 pana in iulie 2021.

Sondaj

Care este prima versiune de Windows pe care ati folosit-o?