Barbienheimer scams: infractorii cibernetici exploateaza popularitatea viitoarelor lansari de filme
3/35093
calendar_month 18 Iul 2023, 22:55

Barbie si Oppenheimer au devenit rapid doua dintre cele mai asteptate filme ale anului. Din pacate, asa cum se intampla adesea cu subiecte atat de populare, infractorii cibernetici nu au pierdut timpul si au inceput sa exploateze imensa popularitate a filmelor Barbie si Oppenheimer pentru propriile lor motive rau intentionate. Acum, Kaspersky a descoperit ca escrocii insala utilizatorii prin distribuirea de escrocherii de tip phishing care exploateaza entuziasmul din jurul lansarilor de film, singura intentie fiind aceea de a pacali persoane si de a obtine ilegal banii si datele personale sensibile ale acestora.

Una dintre paginile frauduloase descoperite atrage utilizatorii cu oferte speciale la papusile Barbie, care coincid cu lansarea filmului. Pe langa papusile obisnuite, utilizatorii sunt atrasi sa cumpere papusi in editie limitata legate de film, inclusiv o papusa care o prezinta pe una din actritele principale, Margot Robbie, pentru aproximativ 12 lire sterline. Ei pot adauga un elicopter pentru 56£, costul total al achizitiei fiind de 60£ (cu o reducere „exclusiva”). Cu toate acestea, odata ce utilizatorii decid ce sa cumpere, acestia sunt redirectionati catre un formular de achizitie care necesita detalii personale de identificare, cum ar fi numele, adresa, numarul de telefon si informatiile bancare. Utilizatorii care nu suspecteaza nimic deosebit isi trimit, fara sa stie, banii si datele private direct infractorilor. Pe langa riscurile financiare, aceasta inselatorie ridica si probleme serioase de confidentialitate, deoarece datele furate ar putea fi vandute pe Dark Web Market.

Escrocii nu au ratat o alta lansare populara, Oppenheimer, care era programata pentru aceeasi zi. Au pacalit oamenii oferindu-se sa transmita filmul gratuity, prin streaming, dar intentia lor reala era sa fure informatiile bancare si banii utilizatorilor. In astfel de scenarii, escrocii folosesc adesea o tactica in care solicita o taxa nominala de un dolar sau un euro pentru inregistrare. Cu toate acestea, cerinta de plata aparent inofensiva trage un semnal de alarma. Pentru a continua inregistrarea, acestia solicita conectarea unui card bancar, permitand astfel debitarile neautorizate si greu de anulat din conturile utilizatorilor.


Pagina frauduloasa care ofera streaming Oppenheimer


Pentru a fi in siguranta in timp ce va bucurati noile premiere de film, expertii Kaspersky recomanda:

Fiti atenti la escrocheriile de tip phishing: aveti grija cu e-mailurile, mesajele sau site-urile web suspecte, care prezinta diferite oferte exclusive sau gratuitati. Verificati de doua ori autenticitatea sursei inainte de a transmite orice informatii personale sau de a efectua tranzactii online.

Verificati securitatea site-ului web: atunci cand achizitionati produse sau accesati continut similar online, asigurati-va ca site-ul web are o conexiune securizata. Cautati „https://” in adresa URL si un simbol de lacat in bara de adrese pentru a indica un site web securizat.

Utilizati solutii de securitate fiabile, precum Kaspersky Premium, care identifica link-urile si documentele rau intentionate si blocheaza site-urile de phishing.

Fiti atenti la informatiile personale: aveti grija cand furnizati informatii personale online, in special detalii sensibile, precum adresa, numarul de telefon sau informatiile financiare. Distribuiti astfel de informatii numai pe platforme de incredere si sigure.Accesati doar surse de incredere: Bazati-va pe site-uri web oficiale, comercianti autorizati si surse de renume pentru a cumpara produse si servicii, pentru a accesa continutul filmului sau pentru a obtine informatii legate de premiera. Evitati sursele neoficiale sau suspecte care ar putea incerca sa va exploateze entuziasmul.