Avertisment asupra tentativelor de frauda pe platforme marketplace
8/8102
calendar_month 12 Iul 2022, 17:34
OLX, cea mai mare platforma de anunțuri la nivel național, în parteneriat cu ING Bank, una dintre bancile de top din Romania, au lansat o campanie de constientizare si combatere a tentativelor de frauda cibernetica, Horoscop din Stele Verzi.
Prin abordarea inedita adusa de horoscopul antifrauda prezentat de astrologul Neti Sandu, aceasta noua inițiativa îsi propune sa ajunga la si mai mulți consumatori si sa continue sa atraga atenția asupra faptului ca metodele de fraudare cibernetica evolueaza în permanența. De asemenea, campania vizeaza expunerea metodelor prin care atacatorii obțin datele personale ale utilizatorilor, pentru a-i ajuta pe cei din urma sa identifice si sa respinga astfel de tentative.
Cele mai recente date colectate intern de OLX arata ca, numai în ultimele doua luni, cele mai vulnerabile categorii de produse, ca numar de utilizatori, au fost: moda (33%), electronice (30%), casa si gradina (14%), mama si copilul (10%), sport (7%) si 6% (piese auto). Cat priveste distribuția în funcție de localizare, majoritatea victimelor fraudelor cibernetice provin din mediul urban (80%), inclusiv din Bucuresti (25%).

„În contextul actual, tentativele de phishing au crescut semnificativ, atacatorii devenind din ce în ce mai abili în accesarea datelor personale ale utilizatorilor: prin website-uri false, e-mail-uri sau SMS-uri care creeaza iluzia ca sunt de încredere. OLX, alaturi de ING Bank Romania, doreste sa participe activ si sa îsi aduca contribuția la expunerea si combaterea vulnerabilitaților din mediul online, la care sunt supusi consumatorii de pretutindeni”, spune Melania Budulan, Fraud Prevention Manager la OLX Romania.
„Suntem activ implicați în proiecte continue de informare pentru combaterea fraudelor din mediul online, dedicate tuturor deținatorilor de carduri, nu doar a clienților ING. Totodata, investim puternic în sisteme interne de monitorizare pentru identificarea si minimizarea fraudelor. Dar atacatorii cibernetici obisnuiesc sa îsi schimbe strategiile si sa îsi adapteze metodele pentru accesarea datelor personale ale consumatorilor. De aceea, informarea continua este esențiala. Încercam sa punem subiectul cat mai mult pe agenda publica si sa transmitem mesaje cat mai simplu si cu un impact cat mai mare. Astfel, ne bucuram sa facem din nou front comun cu OLX Romania, abordand într-o nota jucausa, prin horoscopul antifrauda alaturi de Neti Sandu, metodele de prevenție pe care fiecare dintre noi le poate lua în fața potențialelor înselatorii”, a explicat Raluca Voicu, Manager Issuer and Acquirer Fraud Investigations la ING Bank.


Cum te poți apara de fraudatorii din mediul online:


  • Da IBAN-ul, nu datele de pe card (numarul de pe fața cardului) daca vinzi produse pe Internet


Ține datele de pe card pentru tine. Numarul, data expirarii si codul CVV/CVC NU sunt informații de împartasit. Daca trebuie sa primesti bani, nu va fi nevoie în nicio situație sa furnizezi datele menționate. Cine îți trimite bani pentru produsele pe care le vinzi pe platformele de tip marketplace are nevoie doar de IBAN si numele complet.
Daca ți-ai dat totusi datele cardului si primesti un mesaj pentru autorizarea unei tranzacții, reține sa nu autorizezi niciodata o plata pe care nu ai inițiat-o tu! Citeste cu atenție mesajele primite si contacteaza banca daca ai suspiciuni.

  • Vorbeste pe chat-ul OLX/ paltforma de vanzare-cumparare, nu pe WhatsApp.


Ține conversațiile pe platforma de chat OLX/ platforma de vanzare-cumparare, ca sa te poți proteja de fraudatori. Daca cineva îți cere sa muți discuția pe WhatsApp sau îți ia numarul si îți scrie direct pe alta platforma, fii foarte atent. Cel mai bine este sa îi spui sa continuați conversația pe platforma de vanzare-cumparare. Astfel, în cazul unei fraude, echipa de ajutor poate face investigații.  • Fii atent la gramatica si la tonul alert.


Un fraudator poate scrie cu multe greseli, poate folosi exprimari ciudate sau un ton foarte alert. E posibil ca acesta sa faca presiuni asupra ta pentru a grabi tranzacția. În acest caz, pune capat conversației si raporteaza utilizatorul.  • Ai grija la link-urile false si paginile clona.


Nu da click pe link-uri primite de la necunoscuți. Cel mai sigur este sa introduci chiar tu adresa URL a site-ului în bara browser-ului tau sau sa intri direct în aplicația de pe telefonul tau (descarcate doar din Google Play sau Apple Store).
Verifica si daca paginile de plata si site-urile au un lacat în fața link-ului.
Da click pe acel lacațel si vei vedea daca ai o conexiune sigura sau, dimpotriva, daca un atacator ți-a întins o capcana.
Ce este phishing-ul?
„Phishing” se traduce prin „pescuirea de date online”, deoarece presupune oferirea unei momeli prin intermediul unor mesaje care direcționeaza utilizatorii catre pagini false, pentru a obține parole si acces la informații private sau chiar date ale cardurilor în vederea sustragerii anumitor sume de bani.

Ce poți face daca esti victima unui atac de tip phishing?


  • Anunța imediat banca si raporteaza problema în scopul blocarii cardului


  • Depune o plangere la Poliția Romana, pe https://www.politiaromana.ro/ro/petitii-online sau la cea mai apropiata secție de poliție


  • Contacteaza echipa de customer success OLX si trimite-le linkul paginii false pe contact@olx.ro, pentru a-l bloca de urgența


  • Blocheaza numarul de telefon al atacatorului


Pentru mai multe informații utile, acceseaza platforma dedicata: https://steleverzi.olx.ro/

Sondaj

Care credeti ca este cel mai asteptat film din 2024?