
O investigatie recenta realizata de expertii in securitate cibernetica de la Tarlogic Security a scos la iveala o vulnerabilitate grava in cipul ESP32, utilizat pe scara larga in dispozitivele din categoria Internet of Things (IoT). Cercetatorii au descoperit 29 de comenzi ascunse, care ar putea functiona ca un backdoor hardware, permitand atacatorilor sa manipuleze memoria dispozitivului, sa modifice adresele MAC si sa initieze atacuri avansate prin Bluetooth.
Implicatiile securitatii si modul de exploatare
Aceste comenzi neoficial documentate ar putea permite scrierea si citirea memoriei RAM si Flash, facilitand injectarea de pachete in protocolul Bluetooth si crearea unor dispozitive „fantoma” care sa imite alte dispozitive legitime. Aceasta vulnerabilitate ridica riscuri semnificative, inclusiv atacuri de supraveghere si furt de date.
Expertii avertizeaza ca, desi exploatarea de la distanta este mai dificila, in cazul in care un atacator obtine acces la firmware-ul dispozitivului printr-un malware sau o actualizare compromisa, poate ascunde un atac persistent in memoria cipului si utiliza dispozitivul pentru atacuri suplimentare asupra altor gadgeturi din retea.
Tehnologia Bluetooth daunatoare? Ce spun noile cercetari
Reactia producatorului si masuri de remediere
Producatorul cipului, Espressif Systems, a raspuns la descoperirea Tarlogic, afirmand ca aceste comenzi sunt de fapt functii de depanare utilizate pentru testare interna. Desi compania insista ca ele nu reprezinta un risc direct, a anuntat ca le va elimina intr-o actualizare software viitoare, ca masura de precautie
Concluzii si recomandari
Avand in vedere popularitatea cipului ESP32 (vandut in peste un miliard de unitati), vulnerabilitatea ar putea afecta un numar urias de dispozitive IoT. Pentru a reduce riscurile:
- Actualizati firmware-ul dispozitivelor IoT la cea mai recenta versiune, imediat ce producatorii lanseaza patch-uri.
- Monitorizati activitatea Bluetooth si evitati conectarea automata la dispozitive necunoscute.
- Utilizati solutii de securitate IoT pentru a detecta comportamente anormale ale dispozitivelor.
- Aceasta descoperire subliniaza importanta auditarii constante a securitatii dispozitivelor IoT si a utilizarii unor masuri de protectie impotriva atacurilor cibernetice
surse articol:
ziare.com
tarlogic.com
bleepingcomputer.com
Care este diferenta dintre Bluetooth si Wi-Fi
Redactia hit.ro




