Un nou caz de fauda informatica! Un varsnic a fost convins sa instaleze pe telefonul sau o aplicatie prin care escrocii au preluat controlul dispozitivului
3/36168
calendar_month 16 Feb 2024, 11:25


Inspectoratul de Politie Judetean Alba prezinta un nou caz de frauda informatica, care a avut ca si consecinta prejudicierea unei persoane in varsta de 74 de ani, cu suma de 94.000 de lei.

Aceasta s-a adresat politiei la data de 12 februarie 2024 si a sesizat faptul ca, in perioada 21 ianuarie- 9 februarie 2024, persoane necunoscute, pretinzand ca sunt reprezentanti ai platformei de protejare a populatiei Romanei de viitoarele dificultati financiare, l-au contactat telefonic si l-au indemnat sa trimita o suma de bani, la alegere, pentru sustinerea financiara a tarii, urmand ca in urma acestui demers sa obtina si beneficii financiare, sub forma unor dividende.

Pentru a avea posibilitatea sa incaseze asa zisele dividende, varstnicul a fost convins sa instaleze, pe telefonul sau, o aplicatie cu ajutorul careia, escrocii au obtinut controlul asupra dispozitivului sau.

Urmatorul pas facut de escroci a fost efectuarea a doua tranzactii, in valoare totala de 94.000 de lei, din contul de economii al varstnicului catre alte doua conturi necunoscute acestuia.

Politistii au deschis o ancheta, sub aspectul savarsirii infractiunilor de inselaciune si efectuarea de operatiuni financiare in mod fraudulos.

Pentru a nu deveni victime ale acestui gen de infractiuni, politistii va recomanda:

Nu se dati curs anunturilor sau indemnurilor venite de la persoane necunoscute, referitoare la realizarea de investitii, achizitii de actiuni, criptomonede etc;

Nu instalati pe dispozitivele dumneavoastra electronice aplicatii care ofera acces de la distanta unei terte persoane;

Nu instalati, la recomandarea unor persoane necunoscute, aplicatii prin care se ofera posibilitatea realizarii unor investitii de capital;

Verificati veridicitatea datelor prezentate; Fiti suspiciosi cand, din senin, vi se promit beneficii financiare!

Nu uitati! Escrocii au o capacitate de convingere mare! Analizati cu mare atentie propunerile primite de la persoane necunoscute, eventual discutati despre acestea cu membrii familiei sau cu persoane de incredere!

Mai multe detalii gasiti aici: https://sigurantaonline.ro/gestoteca-pentru-siguranta-online/