UE si Statele Unite isi consolideaza cooperarea in materie de securitate cibernetica
3/36041
calendar_month 31 Ian 2024, 19:15


UE si Statele Unite au facut un pas important pentru a-si consolida si mai mult rezilienta cibernetica reciproca si pentru a promova un spatiu cibernetic sigur la nivel mondial.

In timpul vizitei sale la Washington D.C., Thierry Breton, comisarul pentru piata interna, a emis o declaratie comuna cu Alejandro N. Mayorkas, secretarul pentru securitate interna al Statelor Unite, reamintind importanta cooperarii dintre partenerii care impartasesc aceeasi viziune pentru a aborda un peisaj al amenintarilor cibernetice aflat in continua schimbare.

Acestia au discutat despre Planul de actiune comunUE-SUA privind produsele sigure din punct de vedere cibernetic, un rezultat al summitului UE-SUA din octombrie 2023, care prezinta etapele pentru continuarea colaborarii dintre Comisie si agentiile de reglementare relevante din SUA in vederea pregatirii terenului pentru explorarea recunoasterii reciproce a cerintelor de securitate cibernetica pentru produsele hardware si software destinate consumatorilor din domeniul internetului obiectelor (IoT).

Planul de actiune se bazeaza pe cadrul Actului legislativ al UE privind rezilienta ciberneticasi pe propunerea de program de etichetare in materie de securitate cibernetica al SUA ( Cyber Trust Mark Act).

Cele doua parti au convenit, de asemenea, sa promoveze cooperarea in domeniul protectiei infrastructurii critice, al gestionarii crizelor, al securitatii software, al criptografiei post-cuantice si al securitatii cibernetice a inteligentei artificiale in cadrul dialogului cibernetic UE-SUA.

In plus, UE a anuntat ca se va alatura declaratiei de politica a Initiativei mondiale de combatere a Ransomware, condusa de SUA ,angajand UE si autoritatile guvernamentale din cele 27 de state membre ale sale sa nu plateasca despagubiri infractorilor cibernetici.

Comisarul Thierry Breton a concluzionat:

"Impreuna cu partenerii nostri americani, actionam cu rapiditate si ambitie pentru a contracara amenintarea tot mai mare reprezentata de actorii cibernetici rauvoitori pe toate fronturile.

In primul rand, odata cu instituirea Planului de actiune comun privind produsele sigure din punct de vedere cibernetic, vom colabora in mod concret pentru a promova o piata transatlantica pentru produse digitale de incredere si pentru a promova standardele noastre ridicate de securitate cibernetica la nivel mondial.

In plus, ne angajam ferm ca nici institutiile, organele si agentiile UE, nici autoritatile guvernamentale nationale ale statelor membre sa nu plateasca rascumparari unor astfel de infractori cibernetici. "