Raportul global Kaspersky arata ca violenta digitala a crescut
3/36419
calendar_month 03 Apr 2024, 13:05

Cel mai recent raport Kaspersky State of Stalkerware 2023 dezvaluie ca aproape 31.000 de utilizatori de telefonie mobila din intreaga lume au fost supusi stalkerware-ului, un software de supraveghere clandestin utilizat de agresorii domestici pentru a-si monitoriza victimele. Dar nu doar software-ul de tip stalkerware este o problema, 40% dintre persoanele chestionate in intreaga lume au declarat ca au fost urmarite sau suspecteaza ca sunt urmarite.

Stalkerware-ul se ascunde, de obicei, in spatele unor aplicatii legitime antifurt sau de control parental pe smartphone-uri, tablete si computere, dar, in realitate, actioneaza foarte diferit. Instalat – de obicei fara consimtamantul si notificarea persoanei urmarite – ofera unui faptuitor mijloacele de a obtine controlul asupra vietii victimei. Capacitatile stalkerware variaza in functie de aplicatie.

The State of Stalkerware este un raport anual al Kaspersky care isi propune sa ofere o mai buna intelegere a numarului global de persoane afectate de urmarirea digitala. In 2023, datele Kaspersky dezvaluie ca 31.031 de persoane din intreaga lume au fost afectate de stalkerware, o crestere de aproape sase procente de la an la an (5,8%), fata de cei 29.312 de utilizatori afectati in 2022. Cifrele inverseaza tendinta de scadere inregistrata in 2021, confirmand faptul ca urmarirea digitala continua sa fie o problema globala.
Potrivit Kaspersky Security Network, in 2023, Rusia (9.890), Brazilia (4.186) si India (2.492) au fost primele trei tari cele mai afectate. Iranul a intrat in primele cinci in anul precedent si ramane. Comparativ cu 2021, primele 10 tari afectate s-au schimbat putin. In timp ce Germania a scazut de la pozitia sapte la 10, Arabia Saudita (pe locul opt in 2022) nu mai este la fel de afectata anul acesta.

Spectrul de abuzuri este divers, peste o treime (39%) dintre respondentii din intreaga lume raportand experiente de violenta sau abuz din partea unui partener actual sau din trecut. Dintre cei chestionati pentru raport, 23% dintre oamenii din intreaga lume au dezvaluit ca s-au confruntat cu o forma de urmarire online din partea cuiva cu care s-au intalnit recent. In plus, in general 40% au raportat ca au fost urmariti sau au banuit ca au fost urmariti.

Pe de alta parte, 12% au recunoscut ca instaleaza sau seteaza parametri pe telefonul partenerului, in timp ce 9% au recunoscut ca au facut presiuni asupra partenerului lor sa instaleze aplicatii de monitorizare. Cu toate acestea, ideea de a monitoriza un partener fara constientizarea acestuia este dezaprobata de majoritatea indivizilor (54%), reflectand un sentiment predominant impotriva unui astfel de comportament. In ceea ce priveste atitudinile fata de monitorizarea consensuala a activitatilor online ale unui partener, 45% dintre respondenti isi exprima dezaprobarea, subliniind importanta drepturilor la confidentialitate. In schimb, 27% sustin transparenta deplina in relatii, considerand monitorizarea consensuala ca fiind adecvata, in timp ce 12% considera ca este acceptabila doar atunci cand se ajunge la un acord reciproc.

In majoritatea tarilor din intreaga lume, utilizarea software-ului stalkerware nu este in prezent interzisa, dar instalarea unei astfel de aplicatii pe smartphone-ul unei alte persoane fara consimtamantul acesteia este ilegala si se pedepseste. Cu toate acestea, faptuitorul este cel care va fi considerat responsabil, nu dezvoltatorul aplicatiei. Alaturi de alte tehnologii inrudite, stalkerware-ul este un element al abuzului bazat pe tehnologie si este adesea folosit in relatiile toxice.



Stalkerware-ul nu este in primul rand o problema tehnica, ci o expresie a unei probleme care necesita actiune din partea tuturor sectiunilor societatii. Kaspersky nu se angajeaza doar sa protejeze utilizatorii de aceasta amenintare, ci si sa mentina un dialog pe mai multe niveluri cu organizatiile non-profit si cu industria, organizatiile de cercetare si agentiile publice din intreaga lume pentru a lucra impreuna la solutii care abordeaza problema.

In 2019, Kaspersky a fost prima companie de securitate cibernetica din industrie care a dezvoltat o noua alerta care atrage atentia si anunta in mod clar utilizatorii daca pe dispozitivul lor este gasit un program de urmarire. In timp ce solutiile Kaspersky au semnalat aplicatii potential daunatoare care nu sunt malware – inclusiv stalkerware – de multi ani, noua functie de notificari avertizeaza utilizatorul asupra faptului ca pe dispozitivul sau a fost gasita o aplicatie care ar putea fi capabila sa le spioneze.

Kaspersky colaboreaza cu experti si organizatii relevante in domeniul violentei domestice, de la servicii de asistenta pentru victime si programe pentru faptuitori, pana la cercetare si agentii guvernamentale, pentru a-si impartasi cunostintele si a sprijini profesionistii si victimele deopotriva.

In 2019, Kaspersky a co-fondat si Coalitia Impotriva Stalkerware-ului, un grup de lucru international impotriva stalkerware-ului si a violentei domestice care reuneste companii IT private, ONG-uri, institutii de cercetare si agentii de aplicare a legii si care face eforturi pentru a combate urmarirea cibernetica si pentru a ajuta victimele abuzului online. Printr-un consortiu de peste 40 de organizatii, partile interesate pot impartasi expertiza si pot lucra impreuna pentru a rezolva problema violentei online. In plus, site-ul web al Coalitiei, care este disponibil in sapte limbi diferite, ofera victimelor ajutor si indrumari in cazul in care suspecteaza ca exista un stalkerware pe dispozitivele lor.
Raportul complet este disponibil pe Securelist.