Kaspersky raporteaza aproape 900 de milioane de incercari de phishing in 2024, pe masura ce amenintarile cibernetice cresc
3/38261
calendar_month 19 Feb 2025, 13:55

Solutiile de securitate Kaspersky au blocat peste 893 de milioane de incercari de phishing in 2024 – o crestere cu 26% fata de 2023, cand totalul a fost de aproape 710 milioane. Cresterea tentativelor in perioada mai – iulie este in mod traditional legata de sezonul vacantelor, cand fraudatorii incearca frecvent sa atraga calatorii cu escrocherii care implica rezervari false la companii aeriene si la hoteluri, pachete turistice inselatoare si oferte prea bune pentru a fi adevarate.
 

Incercari de click pe link-uri de phishing, descoperite de solutiile de securitate Kaspersky, 2024


Expertii au observat o serie de scheme de phishing si escrocherie care vizeaza furtul de date sau bani si instalarea de software rau intentionat. In 2024, infractorii cibernetici au imitat adesea site-urile unor branduri cunoscute precum Booking, Airbnb, TikTok, Telegram si altele. O campanie in curs, de exemplu, a vizat utilizatorii TikTok Shop. Criminalii cibernetici au creat pagini de conectare false concepute pentru a fura acreditarile vanzatorilor. In plus, escrocii au valorificat stirile in tendinte, orchestrand scheme de frauda care implica subiecte hype, de exemplu jocul de criptomonede Hamster Kombat si portofelele TON. 
 
Schemele frauduloase au incercat, de asemena, sa valorifice imagini false ale celebritatilor, promovand in mod fals giveaway-uri cu premii valoroase pentru fani, care nu au fost niciodata livrate. Tendinta persista in 2025.
      
Potrivit datelor Kaspersky, in 2024, atat persoanele fizice, cat si utilizatorii corporativi au primit de peste 125 de milioane de ori documente si link-uri rau intentionate pe e-mail.

Infractorii cibernetici au folosit diverse tactici in campaniile de e-mail care vizeaza companiile, dupa cum au observat expertii. Acestea au inclus trimiterea de e-mailuri cu arhive protejate prin parola care ascund continut rau intentionat si imagini SVG deghizate in grafice inofensive, precum si multe alte scheme. Atacatorii au atras victimele sa faca click pe continut rau intentionat prin false chemari in judecata, oferte false, notificari oficiale contrafacute si multe altele.

Aproape fiecare al doilea e-mail trimis catre mesageriile corporatiilor – 47% din traficul global, marcand o crestere cu 1,27 puncte procentuale fata de anul precedent – a fost spam. In timp ce spamul include diferite amenintari prin e-mail, inclusiv cele mentionate mai sus, nu este intotdeauna rau intentionat si consta in mare parte din reclame nesolicitate. Expertii observa ca tendintele spam-ului corporativ din ultimul an prezinta in mod proeminent reclame pentru solutii AI, seminarii web aferente, servicii de promovare online, scheme de crestere a numarului de followers si multe altele.

Pentru a evita sa deveniti o victima a phishingului, spam-ului sau a mesajelor rau intentionate, expertii Kaspersky recomanda urmatoarele: 
 
●    Deschideti e-mailurile si faceti click pe link-uri numai daca sunteti sigur ca puteti avea incredere in expeditor. 
●    Cand un expeditor este legitim, dar continutul mesajului pare ciudat, verificati veridicitatea mesajului cu expeditorul printr-un mijloc alternativ de comunicare. 
●    Verificati ortografia adresei URL a unui site web daca banuiti ca va confruntati cu o pagina de phishing. In cazul unui atac, adresa URL poate contine greseli greu de observat la prima vedere, cum ar fi 1 in loc de I sau 0 in loc de O. 
●    Utilizati o solutie de securitate dovedita atunci cand navigati pe web. Datorita accesului la surse internationale de informatii despre amenintari, aceste solutii sunt capabile sa detecteze si sa blocheze campaniile de spam si phishing.



comunicat oficial