Expertii Kaspersky au observat o crestere a activitatilor de scamming in jurul Jocurilor Olimpice, fraudatorii vizand banii si datele utilizatorilor. Pentru a intelege modul in care escrocii exploateaza interesul spectatorilor, expertii Kaspersky au analizat site-urile web de phishing legate de Jocurile Olimpice si au identificat principalele scheme utilizate in prezent.
Bilete false
Odata cu avertismentul Comitetului Olimpic cu privire la ofertele false de bilete si stirile despre inselatoria prin care a trecut familia unui inotator din Marea Britanie, pierzand 2.500 de lire sterline in timp ce incerca sa cumpere bilete pentru Jocurile Olimpice de la Paris, telemetria Kaspersky confirma faptul ca escrocii creeaza in mod activ site-uri de phishing. Aceste site-uri ofera bilete pentru competitiile olimpice la preturi ”exclusive” sau pretind ca au locuri pentru evenimentele sold-out. Aceasta schema frauduloasa bine testata, dar eficienta, a reaparut in multe sezoane olimpice, iar expertii Kaspersky se asteapta ca astfel de site-uri web sa prolifereze in timpul Jocurilor Olimpice de la Paris 2024. In acest scenariu, utilizatorii completeaza un formular de date si isi transfera atat informatiile personale, cat si banii catre escroci. In schimb, acestia pot primi bilete invalide sau, mai probabil, nimic, ceea ce duce la pierderi financiare si la vanzarea datelor lor pe forumurile Dark Web.
Un exemplu de pagina de phishing care ofera bilete la Jocurile Olimpice
Giveaway-uri corporative false
Multe organizatii organizeaza tombole cu premii in bilete pentru angajatii, partenerii si clientii lor in timpul evenimentelor majore. Recent, expertii Kaspersky au descoperit o pagina frauduloasa care uzurpa identitatea unei banci franceze, promitand in mod fals sansa de a castiga bilete la eveniment. Angajatii sunt indemnati sa completeze un formular cu detalii personale, inclusiv acreditarile si parolele de conectare la contul lor de internet. Acest lucru permite fraudatorilor sa se infiltreze in resursele corporative ale victimelor si, potential, sa raspandeasca continut rau intentionat.
Un alt exemplu de pagina de phishing care ofera bilete la Jocurile Olimpice
Magazine false
Expertii Kaspersky au descoperit si magazine online frauduloase care vand marfuri precum camasi, uniforme, accesorii si multe altele inscriptionate cu insemnele Jocurilor Olimpice. Inutil de mentionat ca cei care au fost atrasi de aceste oferte nu au primit niciodata articolele pe care le-au comandat.
Fraudatorii au creat site-uri web de phishing care ofera un pachet de date gratuit de 48 GB pentru toate retelele. Aceste site-uri atrag utilizatorii sa furnizeze informatii personale, cum ar fi numere de telefon si detalii de plata, sub pretextul activarii pachetului de date. Odata trimise, aceste informatii sunt culese in scopuri rau intentionate, ceea ce duce la potentiale pierderi financiare si incalcari ale confidentialitatii.
Pentru a fi protejati de escrocherii in timpul Jocurilor Olimpice, expertii Kaspersky va sfatuiesc sa:
Verificati autenticitatea: cumparati bilete, marfuri sau servicii numai din surse oficiale si de renume. Verificati site-ul oficial al evenimentului pentru vanzatorii autorizati.
Fiti sceptici cu privire la oferte: daca o oferta pare prea buna pentru a fi adevarata, probabil ca este. Fiti atenti la reducerile mari si la ofertele exclusive, mai ales daca provin din surse necunoscute.
Va protejati datele: evitati partajarea informatiilor personale si financiare pe site-uri web necunoscute. Asigurati-va ca site-ul web este securizat cautand „https” in adresa URL si simbolul unui lacat in bara browserului.
Utilizati software de securitate: pastrati-va antivirusul si software-ul de securitate actualizat pentru a va proteja impotriva atacurilor de malware si phishing. Kaspersky isi protejeaza utilizatorii de toate tipurile de phishing si escrocherii.
Va informati: cautati informatii despre tacticile obisnuite de inselatorie si despre cum sa le recunoasteti. Urmariti actualizarile expertilor in securitate cibernetica si ale surselor oficiale.