
Numarul atacurilor troienilor bancari asupra smartphone-urilor a crescut cu 196% in 2024, comparativ cu anul precedent, potrivit unui raport Kaspersky „The mobile malware threat landscape in 2024”, publicat la Mobile World Congress 2025 de la Barcelona. Infractorii cibernetici schimba tacticile, bazandu-se pe distributia de malware in masa pentru a fura informatiile de acreditare bancare. In ultimul an, Kaspersky a detectat peste 33,3 milioane de atacuri asupra utilizatorilor de smartphone-uri la nivel global, implicand diferite tipuri de malware si software nedorit.
Numarul de atacuri cu troieni bancari asupra smartphone-urilor Android a crescut de la 420.000 in 2023 la 1.242.000 in 2024. Malware-ul raspandit de acestea este conceput pentru a fura acreditarile utilizatorilor pentru servicii bancare online, servicii de plata electronica si sisteme de carduri de credit.
Criminalii cibernetici pacalesc victimele sa descarce troieni bancari prin distribuirea de link-uri prin SMS sau aplicatii de mesagerie, precum si prin documente trimise ca atasament. Ulterior, pot trimite mesaje folosind contul unui contact piratat, sporind astfel credibilitatea fraudei. Pentru a insela utilizatorii, atacatorii exploateaza adesea stirile de actualitate si subiectele populare, creand un sentiment de urgenta si atenuand vigilenta victimelor.
Desi troienii bancari sunt tipul de malware cu cea mai rapida crestere, acestia se claseaza pe locul patru in ceea ce priveste ponderea utilizatorilor atacati, cu 6%. Cea mai raspandita categorie ramane AdWare, care afecteaza 57% dintre utilizatorii atacati, urmata de troieni generali (25%) si RiskTools (12%). Clasamentul include malware, adware si software nedorit.
In 2024, infractorii cibernetici au lansat in medie 2,8 milioane de atacuri malware, adware si software nedorit pe dispozitive mobile, in fiecare luna. Pe parcursul anului, produsele Kaspersky au blocat un total de 33,3 milioane de atacuri.
In 2024, Fakemoney, un grup de aplicatii frauduloase concepute pentru investitii si plati false, a fost cea mai activa amenintare. O alta preocupare majora a fost reprezentata de versiunile modificate de WhatsApp care contineau troianul de tip Triada – un malware capabil sa descarce si sa execute module suplimentare de malware sau adware, de exemplu, pentru a afisa reclame sau a efectua alte actiuni nedorite. Aceste module neoficiale de WhatsApp s-au clasat pe locul trei ca activitate, imediat dupa o categorie de amenintari generice, bazate pe cloud.
Aflati mai multe despre peisajul amenintarilor malware pentru mobil in 2024, pe Securelist.
Pentru a va proteja de amenintarile mobile, Kaspersky impartaseste urmatoarele recomandari:
Descarcarea de aplicatii din magazine oficiale, cum ar fi Apple App Store si Google Play, nu este intotdeauna fara riscuri. Kaspersky a descoperit recent SparkCat, primul malware care fura capturi de ecran si care trece de securitatea App Store. Malware-ul a fost gasit si pe Google Play, cu un total de 20 de aplicatii infectate pe ambele platforme, ceea ce demonstreaza ca aceste magazine nu sunt 100% sigure. Pentru a fi in siguranta, verificati intotdeauna recenziile aplicatiilor si totalul descarcarilor atunci cand este posibil, utilizati numai link-uri de pe site-urile web oficiale si instalati software de securitate de incredere, cum ar fi Kaspersky Premium, care poate detecta si bloca activitatile rau intentionate daca o aplicatie se dovedeste a fi frauduloasa.
Verificati permisiunile aplicatiilor pe care le folositu si ganditi-va bine inainte de a le acorda, mai ales in cazul permisiunilor cu risc ridicat, cum ar fi Accessibility Services. De exemplu, singura permisiune de care are nevoie o aplicatie de tip lanterna este accesul la lanterna (care nici macar nu implica accesul la camera).
Un sfat bun este sa va actualizati sistemul de operare si aplicatiile importante pe masura ce actualizarile devin disponibile. Multe probleme de siguranta pot fi rezolvate prin instalarea de versiuni actualizate de software.
comunicat oficial




