Blue Monday este considerata cea mai trista zi a anului. Este a treia zi de luni a lunii ianuarie si rezultatul unei combinatii a mai multor factori, inclusiv starea vremii, datoriile si motivatia scazuta pentru reintoarcerea la locul de munca.
Unii oameni se pot simti dezamagiti atunci cand mult asteptatul An Nou nu aduce cu adevarat nimic nou si onorarea rezolutiilor dupa vacanta nu este e o treaba usoara. Cand nu este inca posibil sa-ti schimbi radical stilul de viata, poate fi mai bine sa te concentrezi pe ceva simplu si realist, cum ar fi adoptarea unui obicei util, cum ar fi pastrarea parolelor in siguranta. Aceasta mica schimbare pozitiva se va asigura ca noul an nu va aduce motive de tristete precum pierderea de bani sau de date personale.
Expertii Kaspersky au colectat cateva sfaturi simple despre cum sa gestionati si sa intelegeti mai bine relatiile utilizatorilor cu parolele.
1. Eliminati combinatiile precum „1234” si „admin” din parola
Astfel de parole sunt convenabile si simple pentru utilizatori, dar, din pacate, si pentru atacatori. Parolele ca aceasta sunt usor de ghicit de algoritmii care sorteaza posibilele combinatii de caractere. Pentru a proteja informatiile personale, este mai sigur sa folositi parole mai complexe si unice, constand din diferite simboluri, numere si litere – atat cu litere mari, cat si cu litere mici.
2. Este mai bine sa excludeti informatiile personale din parole
Folosirea unei date de nastere sau a unei aniversari a nuntii, a numelui strazii de domiciliu sau a orasului de resedinta face o parola mai evidenta pentru un atacator. Parola nu trebuie sa contina informatii personale despre proprietarul unui cont, in special despre acele informatii care sunt disponibile public. In schimb, este mai bine sa folositi combinatii aleatorii de cuvinte si litere care nu se concretizeaza in cuvinte si expresii semnificative. Exista mai multe metode pentru a crea parole puternice. De exemplu, utilizatorii pot alege o metoda asociativa sau abordarea emoji etc.
3. O practica sigura este sa folositi parole unice pentru fiecare cont
Chiar daca respectarea sfaturilor anterioare nu a protejat un cont de hacking, atunci aceasta regula cel putin nu va face genera situatii de o mai mare amploarea. Secventa de litere, numere si simboluri trebuie sa fie unica pentru fiecare cont, apoi chiar si cu cel mai rau scenariu care s-ar putea intampla, nu toate informatiile utilizatorului vor ajunge in mainile hackerilor.
4. Metoda de asociere pentru parole
Aceasta metoda implica alegerea catorva cuvinte sau expresii care sunt asociate cu evenimente, locuri sau persoane care sunt importante personal. Apoi, combinand aceste cuvinte sau expresii, se creeaza o parola unica care este usor de retinut, dar greu de ales. Este important ca expresia sa aiba sens doar pentru utilizator si sa nu includa expresii obisnuite de tip „Iloveyou”.
5. Nu ezitati sa instalati un manager de parole
Intr-adevar, crearea unei parole unice si complexe pentru fiecare dintre zecile de conturi pe care le gestionam poate fi o sarcina descurajanta, dar ea poate fi delegata unor manageri de parole de incredere. Astfel de aplicatii pot nu numai sa creeze parole puternice, ci si sa le stocheze – alaturi de date sensibile, cum ar fi informatiile medicale sau datele financiare – in siguranta pe fiecare dintre dispozitivele dumneavoastra.