Comisia Europeana: Noi reguli pentru protejarea drepturilor si activitatilor online in UE
3/36185
calendar_month 21 Feb 2024, 09:15


Mediul online al UE a devinit un loc mai sigur, mai echitabil si mai transparent incepand cu 17 februarie, cand regulamentul sau de referinta, Legea privind serviciile digitale, a intrat pe deplin in vigoare.

Astfel, s-au impus noi responsabilitati platformelor online care au utilizatori in UE, cu scopul de a proteja mai bine acesti utilizatori si drepturile acestora.

Regulile, care se aplicasera deja unui numar de platforme foarte mari si motoare de cautare foarte mari din 2023, vor incepe sa se aplice tuturor platformelor si serviciilor de gazduire.

Aceasta inseamna ca toti vor trebui sa implementeze o serie de masuri diferite pentru a imputernici utilizatorii.

Aceasta include:

- combaterea continutului, bunurilor si serviciilor ilegale , oferind utilizatorilor mijloacele de a semnala o astfel de activitate ilegala

- protejarea minorilor, inclusiv interzicerea completa a directionarii minorilor cu anunturi bazate pe profilare sau pe datele lor personale

- dand utilizatorilor informatii despre reclamele pe care le vad, cum ar fi motivul pentru care le sunt afisate anunturile si cine a platit pentru reclama

- interzicerea reclamelor care vizeaza utilizatorii pe baza datelor sensibile, cum ar fi convingerile politice sau religioase, preferintele sexuale etc.

- usureaza depunerea reclamatiilor si contactarea acestora

Pentru a ajuta Comisia Europeana sa monitorizeze si sa impuna obligatiile din aceasta noua lege, autoritatile responsabile vor contribui la asigurarea faptului ca platformele respecta regulile din fiecare tara a UE. 

Impreuna cu Comisia Europeana, acestia vor forma un organism consultativ pentru a se asigura ca normele sunt aplicate in mod consecvent si ca utilizatorii din intreaga UE beneficiaza de aceleasi drepturi.