Ce ne rezerva 2024
calendar_month 27 Dec 2023, 18:43


Bazandu-se pe analiza continua a peisajului securitatii cibernetice, acest segment al Kaspersky Security Bulletin ofera o perspectiva aprofundata asupra amenintarilor cu care se pot confrunta consumatorii in anul urmator.

Predictiile Kaspersky indica o gama diversa de provocari, in care infractorii cibernetici folosesc din ce in ce mai mult atat subiectele in tendinte, cat si tehnologiile avansate.

Intensificarea inselatoriilor legate de actiunile de caritate

Potrivit ONU, 2023 a cunoscut cel mai inalt nivel de conflicte violente globale de la al Doilea Razboi Mondial incoace. Aceasta stare intensa de conflict, combinata cu consecintele de durata ale pandemiei si ale dezastrelor climatice in curs, a creat un mediu favorabil pentru escrocheriile legate de actiunile de caritate. Privind spre 2024, este asteptata o crestere notabila a acestui tip de escrocherii, exploatand impactul extins al acestor crize globale.

P2E in atentia infractorilor cibernetici

Cu investitii financiare substantiale si atractivitatea castigurilor din jocurile P2E (play to earn), infractorii cibernetici sunt gata sa-si intensifice atentia asupra exploatarii acestui sector. Cresterea recenta a valorii Bitcoin si oportunitatea de a castiga usor bani prin jocuri au creat o tinta atractiva.

Deepfake-urile vocale sunt pe val

Pe masura ce deepfake-urile de imagine devin din ce in ce mai frecvente, progresul deepfake-urilor vocale accelereaza si el. Lansarea recenta a API-ului Text-to-Speech (TTS) OpenAI, cu capabilitatile sale avansate de a genera un mod de a vorbi asemanator omului, evidentiaza progrese semnificative in tehnologia vocala artificiala. Desi aceste inovatii marcheaza un salt inainte, ele prezinta si oportunitati de utilizare abuziva. Escrocii ar putea exploata aceste tehnologii pentru a crea continut inselator mai convingator si mai accesibil, crescand riscurile asociate cu tehnologia deepfake.

Segmentarea internetului si cresterea serviciilor VPN

Pe langa sporirea confidentialitatii utilizatorilor, VPN-urile joaca un rol crucial in combaterea provocarilor precum segmentarea internetului si geofencing-ul site-urilor, care sunt adesea produse secundare ale schimbarilor geopolitice. Aceste practici impun restrictii de acces la informatii bazate pe locatie, dar prin utilizarea anumitor VPN-uri, utilizatorii pot ocoli aceste bariere, permitand astfel accesul la un spectru mai larg de informatii. Avand in vedere aceste capacitati, dublate de preocuparile tot mai mari privind confidentialitatea si accesibilitatea informatiilor, cererea globala pentru solutii VPN este va creste semnificativ in anul urmator.

Infractorii cibernetici vaneaza premierele

Pe masura ce filme de succes precum Dune: Part 2, Deadpool 3, Joker 2, Gladiator 2 si Avatar 3 urmeaza sa fie lansate, inselatoriile vor creste. Greva actorilor poate duce la transferuri neautorizate de noi filme, creand un mediu ideal pentru site-urile de phishing care ofera acces exclusiv.

Atacurile nu se limiteaza doar la premierele cinematografice, daca GTA VI isi va face debutul in 2024, va fi evenimentul anului in materie de jocuri. Natura online a jocului cu monetizare in game, atrage escrocheriile.

Schemele clasice care implica chei de precomanda si preturi atractive vor reaparea pe masura ce comunitatea de gaming asteapta cu nerabdare aceasta lansare.

Pentru a fi in siguranta, expertii Kaspersky recomanda urmatoarele:•    Educati-va: ramaneti la curent cu cele mai recente amenintari si escrocherii online. Cunoasterea este o aparare puternica impotriva situatiilor in care puteti fi victimele atacurilor cibernetice.

•    Atentie la escrocherii de tip phishing: Atentie la e-mailurile, mesajele sau site-urile web suspecte care ofera oferte exclusive sau gratuitati. Verificati de doua ori autenticitatea sursei inainte de a impartasi orice informatii personale sau de a efectua tranzactii online.

•    Utilizati solutii de securitate: utilizati o solutie de securitate fiabila, cum ar fi Kaspersky Premium, care identifica atasamentele rau intentionate si blocheaza site-urile de phishing.

•    Fiti atenti la partajarea informatiilor personale: aveti grija cand furnizati informatii personale online, in special detalii sensibile, cum ar fi adresa, numarul de telefon sau informatiile financiare. Distribuiti aceste informatii numai pe platforme de incredere si sigure.

•    Cautati doar surse de incredere: Bazati-va pe site-urile web oficiale, pe comerciantii autorizati si pe surse de renume pentru achizitionarea de marfuri, accesarea continutului filmelor sau obtinerea de informatii legate de premiera. Evitati sursele neoficiale sau suspecte care ar putea incerca sa va exploateze entuziasmul.