53% dintre dispozitivele infectate cu programe malware care fura date apartin companiilor 24 aprilie 2024
3/36549
calendar_month 24 Apr 2024, 15:00


 Ponderea dispozitivelor corporative compromise cu malware care fura date a crescut cu o treime din 2020, potrivit Kaspersky Digital Footprint Intelligence. 21% dintre angajatii ale caror dispozitive au fost infectate au executat in mod repetat malware-ul periculos. Ca raspuns la amenintarea crescanda a furtului de informatii care vizeaza utilizatorii corporativi, echipa Kaspersky Digital Footprint Intelligence creste gradul de constientizare a problemei si ofera strategii pentru a atenua riscurile asociate.
 
Kaspersky a dezvaluit o tendinta ingrijoratoare: dispozitivele detinute de companii se confrunta cu o amenintare tot mai mare din partea programelor de furt de informatii. Potrivit datelor extrase din fisierele-jurnal care cuprind informatii despre malware care fura date, disponibile pe dark web, ponderea utilizatorilor corporativi compromisi cu un astfel de malware a crescut cu 34 de puncte procentuale din 2020.
 
In 2023, expertii au concluzionat ca fiecare al doilea dispozitiv (53%) infectat cu malware de furt de acreditari a fost un dispozitiv de companie, pe baza datelor care indica faptul ca cea mai mare pondere a infectiilor cu programe de furt de informatii a fost gasita in versiunea Windows 10 Enterprise. Diagrama de mai jos ilustreaza distributia infectiilor intre diferite editii de Windows 10, din 2020 pana in 2023.
 

Distributia infectiilor in versiunile Windows 10 afectate, 2020–2023

Dupa infectarea unui singur dispozitiv, infractorii cibernetici pot obtine acces la toate conturile – atat personale, cat si corporative. Conform statisticilor Kaspersky, un fisier-jurnal contine acreditari cu un e-mail corporativ ca modalitate de autentificare la o medie de 1,85 aplicatii web corporative, inclusiv aplicatii de e-mail web, sisteme de procesare a datelor clientilor, portaluri interne si multe altele.

Mai multe informatii despre peisajul amenintarilor infostealer pot fi gasite pe site-ul Kaspersky Digital Footprint Intelligence. Pentru a minimiza impactul unei scurgeri de date cauzate de activitatea programelor de furt de informatii, va sugeram sa urmati acesti pasi:

-Schimbati imediat parolele pentru conturile compromise si monitorizati-le pentru activitati suspecte;

-Sfatuiti utilizatorii potential infectati sa execute scanari antivirus pe toate dispozitivele si sa elimine orice malware;

-Monitorizati pietele dark web pentru conturi compromise pentru a detecta conturile respective inainte ca acestea sa afecteze securitatea cibernetica a clientilor sau angajatilor. Un ghid detaliat despre configurarea monitorizarii poate fi gasit aici;

-Utilizati Kaspersky Digital Footprint Intelligence pentru a detecta potentialele amenintari si pentru a lua masuri prompte.

-Utilizati Kaspersky Digital Footprint Intelligence pentru a detecta potentialele amenintari si pentru a lua masuri prompte.

Pentru o protectie sporita impotriva infectiilor cu infostealers, dezvoltati un program de constientizare a securitatii angajatilor si oferiti instruire si evaluari regulate.