
Efectuarea unei analize initiale, alegerea tehnologiei potrivite si optimizarea costurilor
Articol de opinie de Emil Constantinescu, Senior Specialist Lead, Deloitte Romania, si Krzysztof Gabrych, Customer Engineer, Google Cloud
Atunci cand este utilizata in maniera potrivita, tehnologia poate transforma modul in care organizatiile isi desfasoara activitatea. Tehnologiile emergente, precum cele legate de serviciile de tip cloud, genereaza provocari pentru organizatii care tin atat de tipul solutiilor folosite, cat si de multiplele paliere care conecteaza tehnologiile emergente. Modalitate potrivita de a raspunde acestor provocari este prin activarea mai multor niveluri de arhitectura cloud. Dar nu exista o reteta universala, deoarece procesul de transformare a unui business cu ajutorul tehnologiei cloud necesita mai mult decat simpla sa adoptare, el presupune construirea unei strategii si cunoastere a imaginii de ansamblu a infrastructurii de tehnologie inainte de initiere. Sunt trei pasi pe care companiile trebuie sa ii ia in considerare inainte de a lua orice decizie cu privire la migrarea catre cloud.
Primul pas: efectuarea analizei initiale
Pregatirea terenului pentru a avea certitudinea ca migrarea catre cloud va aduce beneficiile scontate businessului este primul pas. Prin urmare, organizatiile trebuie sa gandeasca dincolo de scenariul „lift and shift", care presupune gazduirea unei aplicatii si a datelor asociate acesteia in cloud fara o regandire in prealabil a arhitecturii. Companiile ar trebui sa acorde mai multa atentie revizuirii optiunilor de migrare catre cloud prin maparea mediilor existente (as is) si efectuarea unei proiectii a costurilor totale aferente tehnologiei pe o perioada intre trei si cinci ani, cu scopul de a determina rentabilitatea investitiei in raport cu asteptarile, deoarece infrastructura este doar o piesa a puzzle-ului. In caz contrar, o abordare de tip siloz nu va oferi beneficiile dorite businessului.
Al doilea pas: alegerea tehnologiei potrivite
Organizatiile trebuie sa ia in considerare utilizarea tehnologiilor de tip cloud versatile si care le permit o abordare adaptata nevoilor lor atunci cand decid sa migreze.
Modelul cloud de tip hibrid, care presupune rularea aplicatiilor in cloud-uri interconectate publice, private si oferite de mai multi furnizori, partajand date si armonizand procesele pentru a efectua activitatea dorita, ar putea fi o alta optiune pentru organizatiile care vor sa isi dezvolte si mai mult strategiile existente pentru zona de cloud. Pentru companiile din industriile puternic reglementate, nevoia de a avea acces rapid la date critice si tehnologii primare este de inteles din perspectiva asigurarii independentei, mai exact din perspectiva gestionarii riscului de concentrare a tehnologiei, a riscurilor de externalizare inlantuite sau a preferintelor diferitilor furnizori. Cu toate acestea, cloud-ul de tip hibrid ofera o serie de beneficii care nu pot fi puse la indoiala, precum reducerea riscurilor mentionate mai sus, folosirea unei arhitecturi mai complexe sau pur si simplu cresterea disponibilitatii prin distributia geografica sau aplicarea unor politici unificate si fiabile de continuitate a afacerii.
Pentru o procesare mai complexa a datelor, un scenariu de tip multi-cloud, indiferent de locurile in care sunt gazduite, va oferi sanse mai mari de recuperare in caz de risc si o rezistenta imbunatatita a sistemelor datorita caracteristicilor incorporate in serviciile de tip cloud oferite de furnizori (hyperscalers), consolidate de cele mai bune practici dezvoltate de-a lungul anilor si de experienta dobandita prin prisma colaborarii cu alte organizatii ale caror procese sunt gazduite in cloud. Potrivit celei mai recente editii a studiului Deloitte Future of Cloud Survey, o astfel de abordare poate oferi si mai multe beneficii, printre care facilitarea accesului la mai multe optiuni in ceea ce priveste serviciile de tip cloud (85%), recalibrarea aplicatiilor si a procesarii datelor la aparitia unor nevoi crescute (84%), asigurarea unui flexibilitati sporite si a unei parghii de negociere pentru noile fluxuri de lucru migrate (83%). Pe scurt, optarea pentru un scenariu multi-cloud permite organizatiei sa utilizeze cele mai bune servicii si produse oferite de fiecare furnizor in parte. Unii dintre acestia ofera companiilor posibilitatea de a lucra cu mai multi colaboratori, aspect care sprijina accelerarea procesului de implementare si ofera solutii pentru cele mai exigente nevoi.
Pentru a gestiona complexitatea unei abordari de tip multi-cloud, unele companii simplifica procesul prin integrarea gestionarii migrarii intr-un singur panou de control, cu ajutorul unui palier suplimentar situat deasupra mediului cloud, cunoscut sub numele de metacloud, hypercloud sau supercloud, care poate sprijini o abordare concertata a mai multor zone, cum ar fi securitatea datelor, guvernanta, dezvoltarea sau implementarea diferitelor solutii de cloud utilizate in cadrul unei organizatii.
Al treilea pas: optimizarea costurilor
In primele etape ale migrarii – in special in faza de arhitectura si mapare a proceselor, analiza initiala a infrastructurii si construirea strategiei de migrare -, este de preferat ca o organizatie sa optimizeze costurile aferente migrarii si rularii aplicatiilor in cloud. Conceptul de observability (capacitatea de a masura starea actuala a unui sistem pe baza datelor pe care le genereaza), o noua tendinta in domeniul cloud si o parte esentiala a metacloud-ului in special, asa cum sugereaza cea mai recenta editie a raportului Deloitte Tech Trends, ar putea ajuta la realizarea unei analize corecte a preturilor in primele etape ale definirii strategiei. Principiile acestui concept ajuta companiile sa gestioneze complexitatea zonei de cloud, oferind posibilitatea de a gasi raspunsuri bazate pe datele unei companii generate in trecut, in diferite scenarii, si de a configura adecvat arhitectura cloud la costul corect de migrare si rulare a sistemului.
In plus, evaluarea costurilor totale ale transformarii poate fi puternic afectata de deciziile strategice initiale, indiferent de sistemele pe care companiile vor dori sa le utilizeze. De exemplu, localizarea geografica a sistemului este una dintre deciziile care ar trebui evaluate judicios in analiza initiala a migrarii, deoarece, de obicei, centrele de stocarea a datelor in cloud ofera preturi diferite pentru acelasi sistem in functie de locatia geografica sau sunt influentate de costurile locale, cum ar fi energia electrica, forta de munca etc.
Companiile trebuie sa se gandeasca la migrarea in cloud intr-o maniera orchestrata, care sa poata sustine asteptarile generate de utilizarea unei astfel de tehnologii. Adoptarea unei gandiri strategice, atentia la deciziile care pot influenta intregul proces de migrare si functionarea in cloud inca de la inceput, precum si accesul la informatii de specialitate sunt instrumentele cu care orice companie trebuie sa se echipeze atunci cand se angajeaza intr-un astfel de demers.




