Peste doua miliarde de PC-uri vandute pana in 2015
calendar_month 12 Iun 2007, 12:20
Piata mondiala de IT va inregistra peste un miliard de utilizatori de computere personale, in 2008, iar pana in 2015 ar putea fi vandute doua miliarde de PC-uri, potrivit estimarilor firmei de consultanta Forrester.

Aceasta ar reprezenta o crestere anuala de peste 12 procente intre 2003 si 2015, a precizat Forrester. Dublarea numarului de PC-uri va fi rezultatul achizitiilor masive derulate de tarile emergente, dar si lansarii de programe pe pietele care mai raman de cucerit, adauga firma de consultanta.

Aceasta adevarata explozie contrasteaza cu primii ani ai revolutiei informatice, avand in vedere ca a fost nevoie de 27 de ani pentru depasirea pragului de un miliard de ordinatoare. Accelerarea ritmului se explica atat prin progresele tehnologice cat si prin scaderea pretului si un nivel puternic al cererii. Potrivit Forrester, Brazilia, Rusia, India si China vor numara impreuna 775 milioane de noi PC-uri in serviciu pana in 2015.

Exista insa si incertitudini, a recunoscut firma de consultanta, deoarece producatorii pot sa prevada reactiile clientilor de pe pietele mature, dar este mult mai riscant pentru ei sa lanseze volume masive de produse pe pietele emergente. Insa marii producatori de PC-uri isi pot permite luxul de a testa produsele pe scara mica inainte de a trece la productia in masa, consumatorii solicitand ca noile produse sa ajunga rapida pe piata.

Sursa AFP